fbpx

Precíziós gazdálkodással hatékonyan – segít ebben a Väderstad

Írta: Szerkesztőség - 2014 augusztus 15.

Gazdaság bemutatása

13 generáció tapasztalatával, 1868 óta ugyanazon a telephelyen gazdálkodunk és élünk. Így tehát generációkra visszavezethetően vagyunk családi gazdaság.

Anno, 12 éves koromban szüleim nekem is feltették a kérdést, szeretném-e továbbvinni a családi gazdaságot. Mivel terveim között ez eleve szerepelt, hiszen ebben nőttem fel, így a gödöllői Szent István Egyetemen folytattam növényvédelmi szakmérnöki tanulmányokat. Ezt követően a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Karán szereztem diplomát.

Jelenleg pár száz hektáron, a Zemplén déli részén gazdálkodunk, ahol javarészt csernozjom barna erdőtalajok találhatók. Ezek a vegyes domborzati viszonyok jelentősen megnehezítik a talajművelést. Erre tekintettel változatos a vetésforgónk összeállítása. Szántóföldi növények közül nálunk a következők kapnak szerepet a vetésforgóban: őszi búza, őszi árpa, őszi káposztarepce, kukorica, szója, napraforgó, tritikálé, burgonya.

Hogyan került kapcsolatba a Väderstad márkával?

Édesapám gazdálkodási alapelveit követve, illetve az egyetemen tanultakat hasznosítva vallom, hogy a folyamatos fejlődésben, a legmodernebb technológia alkalmazásában rejlik a jövő. Alkalmazkodva a megváltozott környezeti viszonyokhoz, az utóbbi években a vízmegőrzés felé tendáltunk, így a forgatás nélküli talajművelés technológiai irányába tettünk lépéseket. Áttekintve a magyar piaci kínálatot, a mezőgazdasági gépgyártók közül a Väderstad bizonyult számunkra a legmegfelelőbbnek, velük építettünk ki tartós üzleti kapcsolatot.

A technológiai sor felépítését négy éve kezdtük az alapoktól. Elsőként egy függesztett Väderstad Cultus szántóföldi kultivátorra és egy négy méteres Väderstad TopDown nehézkultivátorra ruháztunk be. Azóta más technológiai elemeket is sikerült beépítenünk a művelési rendszerünkbe.

Összefoglalná az üzemeltetési tapasztalatait?

A skandináv gyártó különösen nagy hangsúlyt fektet a minőségre, mely a gépek megbízhatóságában is megmutatkozik.

Az alapművelést nyáron teljes mértékben, ősszel pedig döntő részben forgatás nélkül el tudjuk végezni. A függesztett Cultus-t a kisebb területeinknél, a vontatott TopDown-t a nagyobb, összefüggő táblákon használjuk. Az okszerű gépválasztás így hatékonyabb és gazdaságosabb munkavégzést tesz lehetővé.

Akkor a szántás nélküli technológia hatékonyabbá teheti a gazdaságot?

Véleményem szerint igen. Az inputanyag – mint például a vetőmag, műtrágya, növényvédőszer – árának folyamatos emelkedésére és a gabonafelvásárlási árak ingadozására nem lehetünk befolyással. A költségek csökkentése, a talaj nedvességtartalmának megőrzése, a talaj degradációs folyamatainak felismerése és redukálása a fenntartható gazdálkodás alapja.

Használnak GPS technológiát?

Igen, használunk. Gazdaságunkban a termesztésbe bevont erőgépek mindegyike rendelkezik GPS vezérléssel. A jelpontosságot mindig az adott munkafolyamat mellé rendeljük, azaz vetésnél 2 cm, talajművelésnél 10 cm, növényvédelmi- és tápanyagutánpótlási munkáknál 30 cm pontossággal dolgozunk.

Gazdaságunkban jelenleg a helyspecifikus, koordinátához rögzített műtrágyaszórás az összterületre vonatkozóan kidolgozás alatt áll.

Pár szót mondana arról, hogy mit nyújtott a Väderstad Award pályázat?

Úgy gondolom, hogy a Väderstad-nak ez egy kiváló kezdeményezése volt, lehetőséget nyújtott szakmai konzultációra, tapasztalatcserére. A hasonló gondolkodású, az ugyanazon szakmai kihívásokkal szembe kerülő fiatal mezőgazdász kollégák munkájának elismerésén túl egy inspiráló verseny is. Számomra külön öröm, hogy a pályázat során olyan kollégákkal ismerkedhettem meg, akiktől sokat tanulhattam és tanulhatok most is. A versenytársak közül többekkel napi szakmai kapcsolatban állok.

Milyen a kapcsolata a forgalmazóval?

Egy gép megvásárlása előtt két szempont szerint mérlegelünk: a kívánt műszaki tartalom és a vételár aránya, illetve a gép élettartama alatt várható üzemeltetési problémák megoldásának gyorsasága. Ezen két szempontnak részünkről a Väderstad említett gépei megfelelnek, az értékesítés során és a szervizelés, karbantartás folyamán is kiváló felkészültségű és hozzáállású kollégák segítettek bennünket.

Kalmár Nárcisz