fbpx

Vágjon neki a tavaszi talajmunkáknak BEDNAR Swifter magágykészítővel!

Írta: - 2017 február 20.

A magágykészítés a tavaszi talajmunkák legigényesebb művelete, ugyanis egyre rövidebb időintervallumok állnak a gazdák rendelkezésére a talaj-előkészítés elvégzésére. A feladat komoly igényeket támaszt a talajművelő eszközzel szemben. A legideálisabb megoldás, ha minél több munkaműveletet – a talajegyengetéstől kezdve, a sekély művelésen át, a magágy lezárásáig bezárólag – egy menetben végzünk el. Ily módon elkerüljük a nemkívánatos tömörödést és a talaj kiszáradását, illetve elősegítjük a magok egyenletes csírázását. A Swifter magágykészítő kompaktor professzionális megoldást nyújt mind a forgatás nélküli, mind a hagyományos művelési rendszereket előnyben részesítő gazdaságok számára.

A gép mind a forgatásos, mind a forgatás nélküli művelési rendszerekben megállja a helyét.A gép mind a forgatásos, mind a forgatás nélküli művelési rendszerekben megállja a helyét.

Összehangolt műveletmenet

Nyakunkon a tavasz, eljött az ideje tehát, hogy átgondoljuk, milyen munkagép mellett tesszük le a voksunkat. A választásban döntő szerepet játszanak a talajviszonyok, a talajművelési rendszer jellege, illetve a termesztett növények fajtája. Ezért egy olyan univerzális gépet kell választanunk, amelynek az egyes művelőelemei könnyűszerrel állíthatók az adott körülményekhez és igényekhez képest. Valamennyi Swifter-kompaktor alapfelszereltségéhez tartozik a mellső mechanikus simító, a mellső spirális léces henger, amely az elsődleges rögtörést és egyengetést végzi, illetve a Crosskill-hengerek, amelyek a rögaprításért és a visszatömörítésért felelnek. A tökéletes végeredményt előnyben részesítő gazdák a gépet még felszerelhetik mellső hidraulikus Crushbar-simítóval, valamint lezáró Finish-hengerrel, amely teljesen egyenletes, porhanyós talajfelszínt hagy maga után.

A Swifter termékcsalád gépeinek munkaszélessége 3 m-től egészen 18 m-ig terjed.A Swifter termékcsalád gépeinek munkaszélessége 3 m-től egészen 18 m-ig terjed.

Tavasz rugós Gamma-kapákkal vagy lúdtalp kapákkal

A négy sorban elhelyezett rugós Gamma-kapák levegőztetik és lazítják a talajt anélkül, hogy kiszárítanák a felső réteget. Ezáltal biztosítják a csapadék megőrzését és a vetőágy gyors felmelegedését. Ez a kellőképpen érett magágy a vetőmagvak gyors és egyenletes kelését bebiztosítja.

A rugós Gamma-kapák ideális művelőeszközök a tavaszi talaj-előkészítséhez.A rugós Gamma-kapák ideális művelőeszközök a tavaszi talaj-előkészítséhez.

A 270 mm széles lúdtalp kapák 2 sorban vannak elhelyezve, a kapasorok közti távolság 600 mm. A kapák az egész munkaszélesség mentén átvágják a talajt, elmetszik a gyomnövények gyökereit, és a nagy átömlési keresztmetszetnek köszönhetően a gép nem tömődik el. A lúdtalp kapák kellőképpen tömör alapú magágyat készítenek, és ezzel egyidejűleg lazítják és porhanyósítják a felszíni réteget.

a 270 mm-es lúdtalpkapák flexiszárakra vannak szerelve, amely „3D-efektust” biztosít a művelés során.A 270 mm-es lúdtalpkapák flexiszárakra vannak szerelve, amely „3D-efektust” biztosít a művelés során.

A művelőtestek különálló szekciókra vannak szerelve, amelyek a szántóföldi körülmények függvényében gyorsan és egyszerűen cserélhetők. A 2 vagy 3 m szélességű szekciók kiválóan kopírozzák a talaj egyenetlenségeit.

Ideális megoldás mindenki számára

A Swifter termékcsalád a néhány tucat hektáron gazdálkodók számára éppúgy kínál megoldást, mint a több ezer hektáros nagygazdaságok számára. A gépek fogásszélessége 3 métertől egészen 18 méterig terjed. A gazdák függesztett, félig függesztett, illetve vontatott modellek közül válogathatnak.

www.bednar-machinery.com