fbpx

Van-e még összefüggés a termés és az árak között burgonya-fronton?

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 17.

Kinn a vízből?

Évről-évre egyre többen látogatunk el a Heller-tanyára, ahol a krumplisok naprakész információkat kapnak termelésről, technikáról, fajtákról, piacról, szóval szinte mindenről, ami felmerülhet a burgonyatermesztés során a gazdálkodóban. Ez az év viszont rendkívüli helyzetet teremtett a földeken, a kiutat kereste mindenki a vízből, és a gazdasági „helyzetből” egyaránt.

Ellentétek a számokban

Mórahalmon, a Burgonya 2010 rendezvényen Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Terméktanács elnöke nem túl bíztató adatsoron keresztül mutatta be a tendenciákat. A burgonya vetésterülete 2,4%-kal nőtt, az átlagtermés pedig 4,5%-kal. Ez az optimista adat sajnos nem a hazai eredményeket tükrözi, hanem a világ burgonyatermelését mutatja. Nálunk az idei regisztrált termőterület már csak 16.000 hektár, a várható termés pedig 320.000 t volt. A szélsőséges időjárás miatt nemcsak a 2008-as 24 t/ha átlagterméstől maradunk el, de az idény elején jósolt 20 t/ha-tól is. Nem vigasztal igazán minket, de a legtöbb fejtörést okozó lengyel burgonyatermés is csökken előreláthatóan 3 millió tonnával, viszont a 11 millióhoz képest.

Az elmúlt 5 év legalacsonyabb termése elé nézünk valószínűleg, tehát keresleti piaccal állunk szemben, garantálhatóan felmegy őszre az étkezési burgonya ára. Már csak az a kérdés, hogy a termelők és a kereskedelem engedi-e 100 Ft/kg alá a nagykereskedelmi árat.

És ha már a kereskedelemnél tartunk, egy negatív, mindent elmondó adat, ami a felújítási szándékot és szokást mutatja: már csak 250 ha-on állítanak elő hazánkban vetőburgonyát, sőt a belvízborítottság miatt ez valójában még ettől is kevesebb lesz az idén.

De hogy egy pozitív adattal is szolgáljunk: az Agrárrendtartási Törvény értelmében az áruházláncok 30 napon belül kötelesek már fizetni, aminek hiánya már nagy fejtörést okozott a termelőknek.

A szakma találkozott

Az eredményes termesztés érdekében szükség van az aktuális termesztési és piaci információk folyamatos átadására. Ennek jegyében a jelenlévő közel 100 résztvevőnek a legfrissebb ajánlatáról tartott előadást Varga György a Solanum Kft-től, Dr. Kruppa József, a Kruppa-Mag Kft-től, Éber Csaba a Malagrow Kft-től, Sipos József a Bayer Hungária Kft-től, Kószó Lajos a Biolchim Hungary Kft-től, Dr. Zsom Eszter a K+S Káli GmbH-tól és Kormányos Ferenc a Cheminova Magyarország Kft-től, sőt a szakmai előadásokon túl gyakorlati termék és gépkínálatot is láttak a jelenlévők.

A rendezvény nem egyedülálló, már rögtön meghívást kaptunk a következő hétre Berzencére, ahol Magyarország legnagyobb vetőgumó-előállító cége, a Solanum Kft a helyszínen mutatja (azóta mutatta) be termését, eredményeit, módszereit.

Fejben dől el

Minden előadást nem tudunk részletezni, de Kormányos Ferenc mondanivalójából egy dolog biztos, hogy minden hallgató fejében szöget ütött. Panaszkodhatunk mi a vízkár kapcsán az 50-60%-os veszteségre, vagy még az elmúlt évben az aszálykárra, a termelés nemcsak a földön és a levegőben (csapadékban) dől el, hanem már fejben, mikor nemcsak vetünk, locsolunk és betakarítunk, hanem jó gazda módjára a talajszerkezetre is figyelünk, talajorvoslásra is időt fordítunk.

Még ősszel is találkozunk

Önök mire lapunk augusztusi számát olvassák, ezeket a rendezvényeket már természetesen rég megtartották, remélhetőleg a hatalmas csapadék és belvíz okozta károkat is helyreállították (amit lehetett), de itt szeretném még egy témába vágó rendezvényre felhívni figyelmüket:

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség hozzájárulásával és közreműködésével 2010-ben Keszthely ad otthont a Gasztro Csatának, és a főzőversennyel összekapcsolva zajlik a VII. Keszthelyi Burgonya Fesztivál szeptember 26-án.

Sándor Ildikó