fbpx

Vas megyében az őszi árpa csaknem felét már learatták

Írta: - 2014 június 30.

Vas megyében az őszi árpa csaknem felét már learattákSzombathely, 2014. június 27., péntek (MTI) – Vas megyében az őszi árpa 45 százalékát már learatták, az átlaghozam 4,65 tonna volt hektáronként – közölte a Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jelentése alapján Vas megyében a hét elején a több mint 8450 hektárnyi területből 3830 hektáron végeztek az aratással. Az eddigi eredmények alapján hektáronként átlagosan 4,65 tonna árpa termett, míg az őszi árpa országos termésátlaga (62 százalékos betakarításnál) 4,41 tonna volt hektáronként.

A NAK adatai alapján Vas megyében az idén összesen 78 ezer hektáron kell learatni az ősszel vetett növényeket: 44 480 hektáron az őszi búzát, 741 hektáron a rozst, 4518 hektáron a tritikálét, 878 hektáron a zabot, valamint a 18 998 hektáron vetett őszi káposztarepcét.

A tárca tájékoztatása szerint országos szinten az idén jó minőségű nyári termésre lehet számítani, és általánosságban a várható Vas megyei eredmények is megfelelnek az országos átlagnak.

A termelők egy része már szerződéseket kötött a nyári és őszi betakarítású növények értékesítésére. A megyei Aratási Koordinációs Bizottságokban résztvevők tájékoztatása szerint a búzát 42-44 ezer forintért, az árpát 37-39 ezer forintért, a repcét 95-97 ezer forintért jegyzik tonnánként. A napraforgó várható termésének lekötése 86-88 ezer forintba, a kukoricáé pedig 40-42 ezer forintba kerül tonnánként.

Az aratási munkákat az időjárás befolyásolhatja, de a jelenlegi információk alapján nem kell számítani lényeges fennakadásra. A tároló- és szárítókapacitás elegendő az országban, de várhatóan nem lesz jelentősebb szárítási szükséglet – közölte a minisztérium.

A tarlókon a gyomosodás mértéke is időjárásfüggő, ugyanakkor a szaktárca figyelmeztet arra, hogy – főként az enyhe téli időjárás miatt egyes régiókban elszaporodott kártevők elleni küzdelem érdekében – az aratás után fontos a talajmunkák (például tarlóhántás és a szalma-betakarítás) elvégzése.

MTI 2014. június 27.