fbpx

VI. Márton napi újbor ünnep

Írta: Szerkesztőség - 2015 január 21.

Márton nap és az újbor

Mára divatba jöttek a gasztronómiai vigasságok, nem győzünk választani a különféle éttermek és borozók bővülő kínálatából. Egy biztos, Márton napján mindenki libát eszik, melyet jóféle újborral kísér le. Anno, ekkorra fejeződtek be a mezőgazdasági betakarítások, e naptól vette kezdetét a téli visszavonulás, illetve Márton napján kóstolták meg az újbort, és vágtak le először tömött libákat. Népszokás szerint e napon ludat kell enni, mert aki nem eszik libát, az majd egész évben éhezik. Az újbortól pedig egészségesebbek leszünk.

– Az idei év nem kedvezett a szőlősgazdáknak – kezdte megnyitóját Lehoczki Ferenc, Soltvadkert polgármestere, de akármilyen is az évjárat, az újbornak mindig el kell készülnie november 11-ére.

A 2014-es évjáratot Dr. Hajdú Edit (Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Kecskemét) foglalta össze szőlészeti szemszögből.

„Aki szőlőt ültet, nagy gondot vesz magára. Nagy szakértelem kell ahhoz, hogy valaki biztonsággal évről-évre jól tudjon termeszteni, különösen itt a Kárpát-medencében. Azoktól a gazdáktól kell és lehet tanulni, akik az idei évben is jó minőségű termést arattak le, és kiváló bort tudtak készíteni.”

Az év kihívásai

Világviszonylatban melegedés van. Érdekesség, hogy voltak hőséges évjáratok, de ez az ideire egyáltalán nem mondható el, átlagosan kellemes nyár volt, a szőlő vegetációjában nem voltak kiugró forróságok, viszont sok volt a felhős, borús napok száma, így kevés volt a fény. A fürtkezdemények mindig előző évben szőlővirágzáskor alakulnak ki, márpedig ha nincs fény, nem lesznek elég termékenyek a rügyek.

A 2014-es év első hónapjaiban a szárazság uralkodott, míg a szőlőbogyó érés idején az átlaghoz képest négyszeres mennyiségű csapadék zúdult le. A csapadékeloszlás okozta a legtöbb problémát idén. Ráadásul a májusi csapadék nagyon nagy hideggel is párosult, ez kedvezett a botritisznek. Szerencsére a téli faggyal nem volt probléma. Ezen a borvidéken nagyon kell figyelni, hogy olyan szőlőfajtát telepítsünk, mely téltűrő. Ez rendkívül nagy termésbiztonságot jelent.

CYFLAMID és a lisztharmat nem kérdés többé

A Sumi Agro képviseletében Kisjuhász Roland egy igazán ütős lisztharmat felszámoló készítményről, a CYFLAMID-ról tartott érdekes prezentációt.

Az intenzív termesztés térhódítása következtében ma már többnyire a kórokozókra fogékony, érzékeny kinemesített szőlőfajták állnak a köztermesztésben. Többek között ezért is felfokozott a termelők igénye egy olyan új lisztharmat ellen hatékony szerre, mely eltérő hatásmechanizmusú a piacon lévő többi terméktől, csökkentve ezzel a keresztrezisztencia esélyét.

A fentiekre válaszolva kezdi forgalmazni a Sumi Agro Kft. a CYFLAMID új gombaölő permetezőszert. Hatóanyaga a cyflufenamid, egy teljesen új hatóanyagcsoport, az amidoxinok első és jeles képviselője, mely kiemelkedően hatékony a lisztharmatfélék ellen. Hatásmódja teljesen egyedülálló. A CYFLAMID gátolja a lisztharmat alábbi életfolyamatait: appresszórium-behatolás, hausztóriumképződés, hifanövekedés, spóratelep-kialakulás, konidiospóraképződés.

Szőlőben a készítménnyel lisztharmat ellen a fertőzésveszélyes fenológiai stádiumban (virágzástól fürtzáródásig) célszerű a védekezést végezni. A készítmény dózisa közepes fertőzési nyomás esetén 0,35 l/ha. Törekedni kell a megfelelő permetlé borítottságra, még a lombozat belsejében is. A további szükséges védekezéseket más hatásmechanizmusú készítményekkel kell megoldani.

Az újbor ünnepének talán a legnagyobb tanulsága, hogy mindenképp figyeljünk oda, ismerjük ki az ültetvényünket, mert akkor tudjuk a legjobban megvédeni a betegségektől.

A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.