VízŐr az aszály ellen: világot hódít a magyar találmány

Akár 50 százalékos vízmegtakarítás, hatékonyabb műtrágya-hasznosulás, jobban kezelt aszály miatti problémák – ezt tudja a VízŐr® nevű magyar fejlesztésű technológia. A Magyarországon elsősorban repce, őszi vetésű apró magvúak és tavaszi növények esetében ajánlott alkalmazás gyümölcs-, szőlőültetvényekben, zöldségtermesztésben is jó eredményéket hozhat. Ám nemcsak nálunk, hanem a világ legszárazabb térségeiben, Afrikában, Ázsiában is. Erre figyelt fel az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete, a FAO, amely nemrég saját, globális kiadványában is bemutatta a technológiát. A részletekről Wattay Richárdot, a VízŐr® -t kifejlesztő Water&Soil Kft. tulajdonosát kérdeztük.

 

FAO-kiadvánnyal a világban

Hogyan került kapcsolatba a világszervezet tematikus kiadványával a VízŐr® (a Water&Soil)?

– 2015 októberben jártunk a FAO központjában, a Land and Water Directorate vezetőjénél egy a terméket és technológiát bemutató látogatáson. Már akkor érdeklődésüket fejezték ki, ugyanakkor jelezték, hogy továbblépni akkor lehet, ha kellően széleskörű, tudományos intézetek által elvégzett vizsgálati eredmény áll majd rendelkezésre.

Az elmúlt évek során négy kontinensen, több mint 10 országban történt meg a FAO által megkövetelt magas színvonalú tudományos alaposságú tesztelés. Mindezt az úgynevezett „WhiteBook”-ban (Fehér Könyv) foglaltunk össze, és 2019 során eljuttattunk nekik. A megfelelő alaposságú tanulmányozás után, 2020 közepén jeleztek vissza, s kérdezték, hozzájárulunk-e ahhoz, hogy a hivatalos kiadványukban megjelentessék a Water Retainert, mint felhasználásra ajánlott terméket és technológiát. Egyúttal a releváns teszteredmények közül közzé is tennének olyanokat, melyek illeszkednek a kiadvány tematikájába.

 

Ahol már inni sincs elég…

Mi a technológiának az az erénye, ami elsősorban megragadta a FAO szerkesztőinek érdeklődését?

– A relatív vagy abszolút vízhiány világszerte mintegy 3.2 milliárd hektárt, és legalább 150 országot érint. A fejlődő világban, de különösen Afrikában, Indiában vagy Pakisztánban sok esetben oly mértékű a vízhiány, hogy nem biztos, hogy ivásra, mosakodásra és öntözésre is jutna elegendő mennyiség. Ilyen környezetben kiemelten fontos minden olyan technológia és termék, mely vizet tud megtakarítani.

Mit tapasztaltak a kiadványban való megjelenést követően az érdeklődő gazdaságok részéről?

– A kiadvány fogadtatása rendkívül jó volt, és sok gratulációt kaptunk. Általános vélemény, hogy a FAO általi elismerés az egyik lehetséges legmagasabb rangú megítélés. Egy új termék és ennek révén új technológia elterjesztése, megismertetése idő- és költségigényes feladat, ebben jelentős segítséget adhat a  FAO elismerés és publikáció.

 

Nagy érdeklődés, nagy vízmegtakarítás

Mit tapasztalnak általánosságban, milyen fokú a gazdák-gazdaságok tájékozottsága és érdeklődése a VízŐr® megoldásai felé?

– Piacépítés során elsősorban azon országok felé fókuszáltunk, ahol a mezőgazdasági termelés számára kockázatot jelent a rendelkezésre álló víz mennyisége, és az elmúlt 5-10 évben az aszály egyre nagyobb probléma a gazdálkodóknak. Ezekben az országokban nagyon nyitottak a gazdálkodók a termék kipróbálására. Magyarországon nincs tartós aszályhelyzet, de évről-évre egyre több gazdálkodó érdeklődik iránta, és egyre nagyobb a száma visszatérő felhasználóinknak. Az öntözés nélküli területen gazdálkodók mellett egyre többen ismerik fel az öntözéses körülmények melletti alkalmazás előnyeit is, hiszen az akár 50 százalékos lehetséges vízmegtakarítás mellett csökken az intenzív öntözéssel járó káros hatások mértéke is.

A szegényebb országok esetében a mezőgazdaság fejlesztése nagyon fontos szempont, gazdasági és szociális cél, mely jelentős részben segély programokra épül. Bízunk benne, hogy a FAO publikáció segíthet ezekhez a programokhoz való kapcsolódásban is.

 

Szántóföldön, kertészetben, palántanevelésben

Az eddigi tapasztalatok (kísérletek, konkrét gazdaságokban való alkalmazások stb.) milyen tapasztalatokkal jártak a technológia hatékonyságát, megtérülését, ökológiai előnyeit illetően?

– Az ökológiai előnyök sokrétűek. Kísérletek bizonyítják, hogy talajban a mikrobák száma megnő a VízŐr® alkalmazása esetén, és ehhez kapcsolódóan számos előny mutatkozik (fokozott nitrogénmegkötés, intenzívebb foszforfeltáródás). Hatékonyabbak a preemergens gyomirtó szerek, ami a környezet kémiai terhelését csökkenheti. A gyommentes állapot vagy a talaj megfelelőbb vízellátottsága adott esetben szükségtelenné teszi a kultivátorozást, mely a talajtömörödöttség csökkenését, és művelésiköltség-megtakarítást eredményez. Öntözés esetén a felére redukált öntözés nemcsak a költségeket csökkenti, de az öntözéssel együtt járó előnytelen talajszerkezet-változást is. A csökkentett öntözésnek növényegészségügyi előnyei is vannak.

Talajaink állapotának javítása csak újabb technológiák, anyagok révén elérhető. Ezek közül a VízŐr® lehet az egyik, mely a termés mennyiség növelését, és a talajállapot javulását is szolgálhatja költség hatékonyan.

Minden országban, ahol forgalmazzuk a terméket, validációs teszteket végzünk. Ennek célja, hogy az adott terület klimatikus viszonyainak, gazdálkodási feltételeinek megfelelően kiválasszuk azokat a növénykultúrákat, ahol a VízŐr® használata a gazdálkodó számára megtérül. Magyarországon elsősorban repce, őszi vetésű apró magvúak és minden tavaszi vetésű növény esetében ajánlható az alkalmazása. Gyümölcs-, szőlőültetvényekben, zöldségtermesztésben is jó eredményéket hozhat. A NAIK kalocsai kutató intézete nemrégiben publikálta kutatási eredményeit, ahol 50 százalékos vízmegtakarítást értek el a palántanevelésben, azok azonos fejlettsége mellett.

 

Bióban is

Minthogy a technológia biológiai termesztésben is bevethető, tükröződik-e ez a biogazdálkodók érdeklődésében már?

– A bio- vagy ökológiai gazdálkodásban viszonylag kevés termésfokozó használható. A VízŐr®segíthet jobb terméseredmények elérésében, természetesen öntözés nélkül is. Még nincsen érdemi érdeklődés.

agrár aszály FAO mezőgazdaság vízmegtakarítás VízŐr
.
.