fbpx

VM: közös nyilatkozatot fogadtak el a mezőgazdaság fejlesztéséről a Keleti Partnerség konferenciáján

Írta: - 2014 január 27.

VM: közös nyilatkozatot fogadtak el a mezőgazdaság fejlesztéséről a Keleti Partnerség konferenciájánBudapest, 2014. január 24., péntek (MTI) – A mezőgazdaság fejlesztéséről, az élelmiszerellátás és -biztonság, valamint a vidéki emberek életszínvonalának javításáról szóló közös nyilatkozatot fogadtak el a Keleti Partnerség Miniszteri Konferenciáján résztvevők – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a kormányzati hírportálon pénteken.

A konferenciát a Moldovai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Minisztérium és az Európai Bizottság a moldovai Kisinyovban rendezte meg csütörtökön, ezen az EU és a Keleti Partnerség országainak miniszterei és állami vezetői vettek részt, a Vidékfejlesztési Minisztériumot Poprády Géza közigazgatási államtitkár képviselte.

A jelen lévők saját gyakorlatuk bemutatásával áttekintették azokat a kihívásokat és modernizációs szükségleteket, amelyekkel az EU és a Keleti Partnerség tagországai egyaránt szembesülnek.

Magyarország szoros kapcsolatot ápol a Keleti Partnerség államaival, ahol magyar szakértők részvételével számos fejlesztési program segítette az országok közötti politikai, tudományos és gazdasági együttműködést – hangsúlyozza a tárca.

A Keleti Partnerség az Európai Unió szomszédságpolitikájának része, amelybe kelet-európai és közép-ázsiai államok – közöttük a magyar külpolitikai prioritások között szereplő Ukrajna és Moldova – tartoznak. Az EU e program keretében nyújt támogatást a partnerországoknak az EU-val megvalósítandó, lehető legszorosabb politikai társulás és gazdasági integráció elérésében. A tagállamok az együttműködés során a közös érdekekre és értékekre – úgymint a demokráciára, a jogállamiságra, az emberi jogok tiszteletben tartására és minél nagyobb kohézióra – építenek – áll a közleményben.

MTI 2014. január 24.