fbpx

VM: mintegy 25 ezer kisdiák vetheti bele magát a kertészkedésbe

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 01.

Budapest, 2013. február 28., csütörtök (MTI) – Idén csaknem négyszáz általános iskola mintegy 25 ezer diákja ismerkedhet a kertészkedés alapjaival a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) által harmadik éve szervezett „Vesd bele magad!” programnak köszönhetően – tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-t.

 

 

A szaktárca mintegy 8 millió forinttal, az utánkövetéshez kapcsolódó kiadványok, rendezvények támogatásával segíti a kezdeményezést – idézi a közlemény V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárt.

Az Agrya adatai szerint a tavalyihoz képest 17 százalékkal nőtt a jelentkezők száma, így 394 általános iskolán és óvodán keresztül 24 879 kisgyerek kap vetőmagcsomagot.

Az ország minden megyéjében elindul a program.

Ebben az évben 150 városi és 244 falusi iskola jelentkezett a programba.

Intézményenként átlagosan 63 csomagot osztanak ki a szervezők.

A program koordinációját segítő 394 pedagógus külön juttatások nélkül vállalta a részvétellel járó feladatokat.

Idén a csomagokba a zöldborsó, a retek, a sárgarépa és a hagyma mellé kapor és csemegekukorica is kerül, továbbá az iskolák csapadékmérőt és termesztési naplót is kapnak.

 

A szervezők arra biztatják a gyerekeket, hogy mérjék meg, összegezzék, mekkora termésük lett.

Így erről az akció weboldalán statisztikákat tesznek majd közzé, a diákok pedig összehasonlíthatják az eredményeket, és a mezőgazdaság több oldalát is megismerhetik.

A gyerekek március 12-ig fogják megkapni a csomagokat, az első adagot március 1-jén egy karcagi általános iskola diákjai vehetik át Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől – áll a közleményben.

Mikula Lajos, az Agrya ügyvezető elnöke az MTI-nek arról is beszélt, hogy a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége a „Vesd bele magad!” program miatt perli a Tesco-Global Áruházak Zrt.-t és a bajai Garafarm Kft-t.

A Tesco áruházakban ugyanis elkezdtek egy, a Vesd bele magad! program ötletéhez hasonló, gyerekeknek szánt vetőmagcsomagot árusítani.

A Garafarm által előállított egységdobozban különböző zöldség vetőmagok, valamint egy termesztési segédlet találkató.

Ezzel nem is lenne gond – mondta Mikula Lajos -, ha a csomag nem „Tinikert – vesd magad, szedd magad” elnevezéssel került volna forgalomba, és a „Vesd bele magad!” logó nem állna védjegyoltalom alatt.

 

MTI 2013. február 28.