fbpx

A nemzeti parkhoz került a hortobágyi génmegőrző

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 01.

Debrecen, 2013. február 28., csütörtök (MTI) – A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a kormányhatározatnak megfelelően átadta a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) részére a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-t – tájékoztatta az MNV csütörtökön közleményben az MTI-t.

 

 

Az MNV Zrt. döntéshozatali eljárásában eddig példa nélküli a 30 napon belül lebonyolított tranzakció – tartalmazza a közlemény.

Csütörtökön a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága is aláírta a Génmegőrző átadásáról szóló szerződést, miután az MNV Zrt. elvégezte a társaság jogi és gazdasági szempontú átvilágítását, továbbá elfogadta a 2012. évi üzleti beszámolóját.

A mérlegbeszámoló szerint az átadott társaság a 2012-ben 926 millió forintos eredményt ért el, ez megközelítőleg tízszerese az előző években jellemző eredményeknek.

A 366 millió forintos jegyzett tőke mellett a cég saját tőkéje 2,7 milliárd forint volt tavaly – olvasható a közleményben.

„Az MNV Zrt. strukturális átalakítása jelenleg is folyamatban van, a 2013-as.

Legfontosabb stratégiai célkitűzései között kiemelt helyen szerepel az ügykezelési és döntéshozatali folyamatok hatékonyabbá tétele és felgyorsítása, valamint az állami tranzakciós projektek magas színvonalú kezelése” – mondta a döntés kapcsán Márton Péter, vezérigazgató.

A kormány döntését, miszerint a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz (HNP) telepítik a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-t, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter januárban jelentette be a Hortobágyon.

A tárcavezető közlése szerint e lépés következtében 6-8 ezer hektár föld hasznosítása kerülhet a környező családi vállalkozásokhoz elsősorban legeltetésre, illetve takarmánytermesztésre.

 

2010 óta 5830 hektár föld hasznosítására kötöttek már szerződést, jelenleg 1850 hektár pályázati kiírás alatt van, további 6820 hektár pedig az állami földalaptól kerül át a HNP-hez.

Erre ugyancsak pályázhatnak majd a helyi gazdálkodók – ismertette akkor a részleteket Fazekas Sándor.

Ezzel összefüggésben Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója megjegyezte: a nemzeti park területén jelenleg több mint 600 szerződésük van gazdálkodókkal.

Az utóbbi évek beruházásairól szólva hozzátette: 30 pályázatuk van folyamatban, többnyire lezárás előtt, ami összesen 6,7 milliárd forint fejlesztést tesz lehetővé a természetvédelmet három megyében – Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg – végző, 130 dolgozót foglalkoztató Hortobágyi Nemzeti Parkban.

MTI 2013. február 28.