VM: több területen is világszínvonalú a magyar mezőgazdaság

Magyarország teljesítménye több agrárgazdasági területen is világszínvonalú – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) összeállítása alapján.

Magyarország a mezőgazdaságilag művelhető területek arányában a harmadik helyen áll az Európai Unión belül.

A kiváló adottságokat mutatja, hogy e területek több mint 80 százaléka szántó, amivel az ország a tagállamok közül Dánia után a második helyet foglalja el, és mintegy 23 százalékkal múlja felül az uniós átlagot – ismertette a tárca.

Az AKI adata szerint Magyarországon egy agrárgazdaságban foglalkoztatott ember a 27 uniós ország átlagánál 53 százalékkal nagyobb területen gazdálkodik, csak az Egyesült Királyság, Dánia és Franciaország rendelkezik ennél kedvezőbb adatokkal. Tavaly 15 ezerrel nőtt a mezőgazdaságban dolgozók száma.

A közlemény több területet is említ, ahol a magyar gazdaság kiemelkedően teljesít. Az összesítés szerint Magyarország a világ ötödik legnagyobb vetőmag-exportőre.

A szaporítóanyag termőterületét tekintve az európai ranglista hetedik helyét foglalja el az ország, az előállított vetőmag mennyisége megközelíti a 270 ezer tonnát.

A kukorica és mustármag vetőmagját Európán belül Magyarországon termesztették a második legnagyobb területen 2011-ben.

Az évi több mint egymillió tonnás napraforgómag-termeléssel Magyarország a nyolcadik helyen szerepel a világrangsorban, a magyar kivitel pedig az elmúlt három évben 8-19 százalékos részarányt képviselt a világ kereskedelmében – ismertette a VM.

 

MTI 2013. július 19.


Kapcsolódó hírek