Zökkenőmentesen indult az egységes kérelmek beadási időszaka

Április 6-án megkezdődött az idei egységes kérelmek beadása, amiben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai is segítik a gazdálkodókat. Az első napok tapasztalatai azt mutatják, hogy mind a falugazdászok, mind a gazdálkodók gyorsan alkalmazkodtak a koronavírus-járvány okozta szokatlan helyzethez.

 

Április 6-ától beadhatóak az egységes kérelmek, amelyek szankciómentes benyújtási határideje május 15-e. A kérelembeadás során 43 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet igényelni támogatást, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) online felületén lehet benyújtani, a https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/e-ugyintezes oldalon.

A korábbi években a támogatási kérelmek évi mintegy 70 százalékát a kamara falugazdászai adták be, akik 2014 óta több mint 1000 milliárd forint forrás megszerzésében segítették a gazdálkodókat. A koronavírus-járvány hazai kitörése miatt elrendelt kormányzati intézkedések nyomán a kamara a kérelem-beadási időszakra is felkészülve számos új biztonsági és ügyfélfogadási szabályt vezetett be, illetve a falugazdász-irodákat a szigorúbb személyes ügyfélfogadási előírások szerint alakította át, egyúttal a helyiségekben biztosította a megfelelő higiéniai feltételeket és védőeszközöket.

A falugazdászok a felkészülés alatt a megváltozott körülményekhez igazodtak, és ennek mentén kezdték el a gazdálkodók segítését az idei, nehezebb körülményekkel terhelt kérelem-beadási időszakban. Az első négy nap tapasztalatai azt mutatják, hogy mind a falugazdászok, mind a gazdálkodók gyorsan alkalmazkodtak a szokatlan helyzethez, és az első beadások zökkenőmentesen zajlottak.

Ahogy eddig, úgy a következő napokban is telefonon keresik majd az ügyfeleket a falugazdászok az eljárás egyeztetése miatt. A telefonos beadások mellett április 14-től indul a személyes időpontokra behívás is: a falugazdászok külön jelzik, ha az ügyintézéshez elkerülhetetlen a személyes találkozó, és ebben az esetekben egy előre egyeztetett időpontban kereshetők fel a megfelelő fizikális védelemmel ellátott irodák. Azon kamarai tagok, akik a korábbi években nem vették igénybe falugazdász közreműködését a kérelembeadáshoz, de idén szeretnék kérni, keressék a kamara központi ügyfélszolgálatát a +36-80/900-365 számon vagy az [email protected] címen.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is elkészíttette az itt elérhető rövid tájékoztatókat, amelyek a 2020. évi kérelembeadásban segítik a gazdálkodókat.

Továbbá a NAK és a MÁK együttműködésében elkészült az ugyancsak a beadást könnyítő, itt elérhető 17 részes oktatóvideó-sorozat is.