Néhány napig még beadhatja szankciómentesen az egységes kérelmet

Május 15-én lezárul az egységes kérelmek szankciómentes beadási időszaka. Eddig több mint 101 ezer kérelmet nyújtottak be a termelők. Összességében 173 ezer kérelem beadására lehet számítani.

Az egységes kérelmek szankciómentes beadási időszaka 2019. május 15-én lezárul. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai idáig több mint 77 ezer kérelmet adtak be, ez az összes eddig benyújtott kérelem 76 százalékát teszi ki. Az elmúlt évek adataiból kiindulva összességében 173 ezer kérelem várható.

A NAK kéri azokat a gazdálkodókat, akik még nem adták be kérelmüket, hogy a zökkenőmentes ügyintézés érdekében egyeztessenek időpontot falugazdászukkal. Segítséget jelenthet számukra az elérhető jogcímekről és támogatásokról szóló rövid tájékoztatók. A május 15-e után benyújtott kérelmek esetében már munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentéssel kell számolni, figyelmeztet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A kérelembeadásra nyitva álló utolsó nap 2019. június 11.

Fontos változás, hogy a május 15-ig beadott kérelmek szankció nélküli módosítása idén május 31. helyett június 2-ig lehetséges. Kivétel ez alól az állatalapú támogatási kérelmek, amelyek esetében a május 15. után történő változtatás már támogatáscsökkenést von maga után.