ÉVTIZEDEKRE KARBANTARTÁSMENTESEN

ÉVTIZEDEKRE KARBANTARTÁSMENTESEN

Gyakran okoz bosszúságot a gazdálkodóknak, hogy egy néhány éve vásárolt acélszerkezeten megjelennek az első rozsdafoltok, melyek évről-évre növekedve nemcsak, hogy negatívan befolyásolják az adott szerkezet használhatóságát, esztétikai megjelenését, hanem higiéniai szempontból is kedvezőtlen.  A rozsdás, korrodált felületeken felhalmozódnak a szennyeződések, ezzel gerjesztik a tönkremenetel folyamatát (1. kép). Amennyiben tűzihorganyzott kivitelt választunk, akkor a horganyréteg felületén képződő cinkpatina tömör és évtizedekre szóló védelmet biztosít (2. kép), az ilyen felületek könnyen tisztíthatók, így higiénikusak maradnak és megfelelnek az egészségügyi előírásoknak is.

   1. kép: Elrozsdásodott korlátszerkezet    2. kép: Tűzihorganyzott korlátoszlop évtizedek után

 Fontos még tudni, hogy néhány kivételtől eltekintve (pl. élelmiszerrel történő közvetlen érintkezés), szinte minden esetben alkalmazhatók a horganybevonatok, de mindenképpen ajánlott, hogy időben tájékozódjanak a beruházók a tűzihorganyzás alkalmazhatósága felől.


Széles alkalmazási terület

A technológia klasszikus alkalmazási területe, amikor légköri igénybevétellel szemben akár külső téren vagy épületeken belül használjuk a horganybevonatot. A cink (horgany) kitűnő ellenálló képességét felületén általában néhány napon, esetleg héten belül kialakuló cinkpatinának köszönheti. Ez a védelem legtöbb esetben, így a technológiai célú acélszerkezeteknél is létrejön. Víz alatti igénybevételnél ivóvizes rendszerek, csapadékvizek is évtizedek óta bevált alkalmazási területek.
 

ALKALMAZÁSI PÉLDÁK A MEZŐGAZDASÁGBAN

Gépszínek, raktárak

Gabonatárolók, szárítók

Épületszerkezetek, térleválasztás

Öntözőcsövek, tartályok

Járművek, alvázak

Kerítések, kapuk

Térvilágítók, oszlopok

Technológiai acélszerkezetek

1. tábláztat: Néhány példa a tűzihorganyzás alkalmazására

Amennyiben szokásos építőanyagokkal együtt használjuk, szinte kivétel nélkül tökéletes „párosítást” jelent a horganybevonat. Előfordulhatnak olyan körülmények, amikor egy technológiai acélszerkezet folyamatos hőigénybevételnek van kitéve. A bevonat 200°C-ig hosszú távra és problémamentesen használható a védőréteg hő okozta károsodása nélkül. Technológia közbeni szennyezés esetén is (pl. trágyalé), erős, tisztavizes lemosással hosszú évtizedekre tartós megoldást jelent.


Kompakt fémbevonat

A tűzihorganyzás folyamatának beteljesedése, a technológiai folyamat csúcspontja, amikor a kb. 450 °C-os horganyolvadékban az acélfelületen kialakul a vashoz ötvözet-réteggel kapcsolódó horganybevonat. Az acélszerkezetet a fémfürdőből történő kiemelést követő lehűlés után a legtöbb esetben fényes horganyréteg borítja (3. és 4. kép). A bevonat teljes vastagsága – az acélszerkezet anyagminőségétől függően - 50-150 mikrométer, de szükség esetén lehet ennél még vastagabb is.