fbpx

Technikától – Technikáig | November

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 24.

Lamborghini Strike traktorok: a „bika” tovább erősödik

Az olasz Lamborghini erőgépei 3-, 4- és 6-hengeres motorokkal, 1,1-2,8 m közötti nyomtávolságokkal, mechanikus, Powershift vagy fokozat nélküli CVT váltókkal (VRT típusú váltóművekkel), ~20-280 LE teljesítmények között, 20 modell – több mint 80(!) változatával – kínálnak választékot a felhasználóknak. A különleges eleganciájú traktorok „külcsíne” az olasz, bergamói Giugiaro Design iroda profi formatervezőit dicséri.

A Lamborghini Strike sorozatának hat új modellje – a „standard” erőgépei között – a teljesítménylépcsők középső szegmensében helyezkedik el. A 3-hengeres motorral ellátott Strike 80, 90 és 100 jelű típusok 80-100 LE közötti teljesítményűek, míg a 4-hengeres, 3849 cm3 lökettérfogatú, legújabb Strike 90.4 HD, 105.4 HD és 115.4 HD típusok már 65-80 kW/88-109 LE közötti maximális teljesítmények leadására képesek, és a motorjaik 354-436 Nm forgatónyomatékot szolgáltatnak.

A Strike erőgépekbe a legújabb generációs, korszerű elektronikus vezérlésű, közös nyomócsöves, nagynyomású (2000 bar) befecskendező rendszerű (SDF fejlesztésű) FARMotion motorok kerülnek beépítésre. Az energiatakarékos traktordízelmotorok az EU Stage III B (Tier 4i) előírásoknak megfelelő kipufogógáz kibocsájtási normatívákat DOC+EGR – dízeloxidációs és füstgáz visszavezetéses – kipufogógáz-kezelő rendszerekkel teljesítik. Az erőgépekbe többféle sebességváltómű kerülhet beépítésre: a legegyszerűbb kivitelű mechanikus, irányváltó 16/16 vagy 20/20, (+mászó) fokozatú szinkronváltóval készülhet, a „jobban” felszerelt változatok terhelés alatt kapcsolható 32/32 vagy 40/40 (sőt a legnagyobb Strike 115.4 HD modellek már 60/60), fokozatokat is tartalmazó Powershift váltóművel is beszerezhetők. A Strike sorozat tagjai 540/540 ECO, ill.1000/1000 ECO min-1 fordulatszámokat biztosító hátsó TLT-vel rendelkeznek (a mellső TLT-jük 1000 min-1 fordulatszámú), hidraulikus szivattyújuk 55 l/min (opcióban 60 l/min) folyadékszállítási teljesítményű. Hátsó hidraulikus függesztőszerkezetük 3600 kg (vagy maximum 4800 kg) teheremelő képességű, míg a mellső függesztőművük 1850 kg teherrel terhelhető.

McHale bálázók, bálacsomagolók

Az ír McHale cég 2004-ben vásárolta meg, a volt szolnoki Mezőgép telephelyét, ahol idén március 28-án, egy új, ~5.000 négyzetméteres, korszerű üzemcsarnokkal, 936,5 millió forint összes költséggel bővítette kapacitását, amelynek uniós támogatása 50% volt.

A cég portfóliójába szenázs, széna, szalma és lucerna körbálákat készítő, fix- és változókamrás körbálázók, integrált bálázó-csomagolók, valamint kör- és szögletes-bála csomagoló gépek tartoznak.

Az F5000 fixkamrás körbálázó család 3 tagból áll, ezek az F5400 szeletelő-egység nélküli, az F5500 szeletelővel ellátott, valamint az F5600 teljesen automata, szeletelős típusok. Az állítható bálaátmérőjű V6 változó bálakamrás kivitelekből, a szeletelő nélküli V640, illetve a szeletelővel is ellátott V660 modellek választhatók.

McHale bálázók, bálacsomagolók

 

A bálázók mellett a McHale széles termékpalettát kínál bálamegfogókból és bálaszeletelőkből, illetve a bálák csomagolásához szükséges bálacsomagoló-gépekből, legyen szó kör-, kis- vagy nagy szögletesbála becsomagolásáról.

A kombinált bálázó-csomagoló gyártásban és fejlesztésben élenjáró McHale „zászlóshajója” kétségtelenül a Fusion 3 bálázó-csomagoló, amely egy körbálázó- és egy csomagoló-gép (összeépített) kombinációja. A sok sajátosság mellet, egyedi ismérve a szabadalmaztatott bálatovábbítás, ami a gép méretét csökkenti, teljesítményét pedig növeli, így óráként akár 50-60 db becsomagolt bála is könnyedén elkészíthető! Az új Fusion 3 Plus típus, a piacon szinte egyedülálló „film on film” csomagolástechnikával felszerelt kivitel. Az idei nagy nemzetközi gépkiállításokon, szinte mindenütt díjazott konstrukció diadalmenete négy alapvető előnyének köszönhető:

  • fóliás bálakötözés a hálós kötözés helyett: műanyag fólia kerül alkalmazásra a hálókötözés helyett a bála palástján, és ez tartja össze a bálát a bálakamrából a csomagolóasztalra történő továbbítás során is. Miután a bála átkerül a csomagolóasztalra, a bálázott anyag összetartására használt fólia egyben része lesz a csomagolás során használt csomagolófólia rétegnek is;
  • a fóliával kötözött bálák alaktartása jobb: a műanyag fólia ugyanis a bálakamrában 20%-ra is előfeszíthető. Ez több és jobb, mint ami zsineges vagy hálós kötöző-anyagokkal elérhető, és a szorosabban tartott, bebálázott terményből biztosabb alaktartású bálák képződnek;
  • a műanyag fóliás bálakötözés jobb minőségű szenázst eredményez: a kötözés kezdetétől fogva előfeszített fóliával több levegő szorítható ki, mint hálós kötözéssel, ennek egyenes következménye a jobb minőségű szenázs;
  • a fólia újrahasznosítása könnyebb: mivel a bála kötözése és csomagolása is ugyanazon típusú fóliával történik, így a gazdáknak nem kell különválogatni a kötöző és csomagolóanyagot a bála felhasználásakor. Kiküszöbölhető a kötöző zsineg vagy háló fárasztó szétválogatása, így az etetéshez szükséges idő is csökken.

Güttler hengerek: biztos és a mélységében tömör magágyalap

A Güttler Kft. által gyártott és közismert, kiváló öntisztító képességű 450/500 mm átmérőjű prizmahengerekkel ideális magágy készíthető, alul finom szemcsés, felül rögösebb talajszerkezettel. Önálló gépként használva a leginkább szembetűnő az őszi kalászosok tavaszi hengerezésével elérhető bokrosító hatásuk, mivel így akár 15%-kal növelhető a terméshozam. A hengerek természetesen más munkagépekkel kapcsoltan, előnyös összeállításokban is használhatók.

A hódmezővásárhelyi Güttler Kft. idén 175 millió Ft támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv keretében. A kétszer ekkora beruházással megépülő új gyártócsarnok alapterülete 4.284 m2 lesz, és itt már nagy munkaszélességű gépek gyártására is lehetőség nyílik, a kelet-európai piacbővítés nem titkolt szándékával.

Güttler hengerek: biztos és a mélységében tömör magágyalap

Güttler henger beépítésével már ez év őszétől kapható a sikeres SuperMaxx kultivátor is, amelynek 45×12 mm segédrugóval erősített, öt sorban elrendezett kapái nemcsak a hagyományos, hanem az eddigi legerősebb rugóskapákkal is felveszik a versenyt. A kapák 130 mm osztástávolsága ellenére az 560 mm vázmagasságnak köszönhetően nagy az átömlési keresztmetszet. A kapasorok mögött egy vagy két sorban rugós borona dolgozik. A sokoldalú kultivátort jelenleg 6,0 méterig terjedő munkaszélességben, max. 120 LE teljesítményű traktorokhoz gyártják. A most fejlesztés alatt álló 12,0 méteres munkaszélességű változatot már a 300 LE fölötti traktorosztályokhoz szánják.

Jelentős előrelépés történt a rugós lapokból kialakított FlatSpring talajsimító használati lehetőségeinek bővítése terén is. A FlatSpring simító előtéttel mindenféle szántás elmunkálására és a keletkezett rögök összetörésére alkalmassá tehető a Güttler-henger. Ez a hasznos simító eddig csak a Compact, a PW 540 ASL Master és a PW 640 ASL Master típusjelű hengerrel rendelkező gazdálkodók számára volt ez idáig elérhető. A rugós művelőelemek egy-egy gerendán vannak, egymástól meghatározott távolságra, amelyek egy forgáspont körül – igény szerint – hidraulika munkahengerek segítségével elfordíthatók. A simítóelőtét szárnyai szintén hidraulika munkahengerek segítségével nyithatók, csukhatók. Szállítási helyzetbe állításhoz a szárnyakat függőleges állásba kell hozni. A talajsimító- és a Master hengerszárnyait működtető hidraulika rendszer össze van kötve. A két rendszer között három utas hidraulika csap segítségével lehet váltani. A legutóbbi hírek szerint már a nagyobb munkaszélességű PW 770-820 hengerek is elláthatók a FlatSpring talajsimító előtéttel.

ÚJDONSÁG TÉRKÉP

A „technikák” fejlesztése, a piacon maradás érdekének szempontjából sohasem állhat meg. Az előzőkben bemutatott, és a hazai gyakorlatban már jól ismert cégek gépfejlesztései mellett néhány olyan mezőgépgyártót is felvázolunk, amelyeknek gyártmányai a hazai gazdálkodók előtt csak részben, vagy talán nem is ismertek.

Standen Engineering Ltd., Ely Cambridgeshire (Egyesült Királyság): Széles gyártmány profillal rendelkezik. Elsősorban kertészeti növények (pl. hagyma, sárgarépa, káposztafélék, cékla stb.), de főleg a burgonya termesztés ágazati gépeinek gyártására szakosodott vállalat. Termékei: ágyás- és bakhátkészítők, 1,8-6,0 m-es talajmarók, burgonyaültető, -szárzúzó és -betakarító gépek, sárgarépa, pasztinák kiszedő-kocsirakó gépek stb. (www.standen.co.uk)

AgrometerA/S, Grinsted (Dánia): Gyártmánypalettáján csévélődobos öntözőberendezések (3 típus, 350-800 m tömlőhosszúsággal) és tápláló szivattyús aggregátjaik, önjáró hígtrágya kijuttató gépek, (kultivátor kapatagos) szántóföldi- és (tárcsás) gyepinjektálók, valamint stabil/mobil hígtrágya keverők-szeparátorok is megtalálhatók. Ezeket a gyártmányokat ipari és tengerészeti tisztavíz/szennyvíz szivattyús aggregátok is kiegészítik. (www.agrometer.dk)

FB Bossini srl., Carpenedolo (Olaszország): A cég alap portfólióját 1-2-3 tengelyes: (7-50 m3-es) hátrabillenthető pótkocsik, 3-30 m3-es hígtrágyaszállító-kijuttató tartálykocsik és 7-24 m3 raktérfogatú (vízszintes vagy függőleges szóró szerkezetű) szervestrágya szórók képezik. Ezeken felül speciális (csőfüggönyös és merev lazítókéses vagy kultivátor kapatagos) hígtrágya injektálókat, -szivattyúkat, -keverőket is készítenek. (www.fbbossini.com)

„Awemak” Zaklad Produkcyjno Ustugowy, Przedbórz (Lengyelország): Az ~1,8-4,2 m munkaszélességű talajművelő gépeik a kis- és közepes méretű gazdaságok számára lehetnek érdekesek. Gyártmányok: szántóföldi kultivátorok (Matador és Obalix típusok), magágykészítők (Pazur), 3-4-5 eketestű ágyekék (Ramzes és MAK típusok), Zyrys rövid tárcsás boronák, szántáselmunkálók, kultivátor kapatagos talajlazítók stb. (www.awemak.pl)