Technikától - Technikáig | November | Agrárágazat

Technikától - Technikáig | November

Dátum:
2014. november 24.

Rendszeresen járva a hazai és külföldi kiállításokat látjuk, hogy az innováció nem áll meg. Ezért minden hónapban körbejárjuk pár, itthon már forgalmazott gépcsalád háza táját, újdonság térképünkön pedig még ismeretlen gépek legfrissebb hírei közt szemezgetünk.

Lamborghini Strike traktorok: a ?bika? tovább erősödik

Az olasz Lamborghini erőgépei 3-, 4- és 6-hengeres motorokkal, 1,1-2,8 m közötti nyomtávolságokkal, mechanikus, Powershift vagy fokozat nélküli CVT váltókkal (VRT típusú váltóművekkel), ~20-280 LE teljesítmények között, 20 modell ? több mint 80(!) változatával? kínálnak választékot a felhasználóknak. A különleges eleganciájú traktorok ?külcsíne? az olasz, bergamói Giugiaro Design iroda profi formatervezőit dicséri.
Lamborghini Strike traktorok: a ?bika? tovább erősödik
A Lamborghini Strike sorozatának hat új modellje ? a ?standard? erőgépei között ? a teljesítménylépcsők középső szegmensében helyezkedik el. A 3-hengeres motorral ellátott Strike 80, 90 és 100 jelű típusok 80-100 LE közötti teljesítményűek, míg a 4-hengeres, 3849 cm3 lökettérfogatú, legújabb Strike 90.4 HD, 105.4 HD és 115.4 HD típusok már 65-80 kW/88-109 LE közötti maximális teljesítmények leadására képesek, és a motorjaik 354-436 Nm forgatónyomatékot szolgáltatnak.
A Strike erőgépekbe a legújabb generációs, korszerű elektronikus vezérlésű, közös nyomócsöves, nagynyomású (2000 bar) befecskendező rendszerű (SDF fejlesztésű) FARMotion motorok kerülnek beépítésre. Az energiatakarékos traktordízelmotorok az EU Stage III B (Tier 4i) előírásoknak megfelelő kipufogógáz kibocsájtási normatívákat DOC+EGR ? dízeloxidációs és füstgáz visszavezetéses ? kipufogógáz-kezelő rendszerekkel teljesítik. Az erőgépekbe többféle sebességváltómű kerülhet beépítésre: a legegyszerűbb kivitelű mechanikus, irányváltó 16/16 vagy 20/20, (+mászó) fokozatú szinkronváltóval készülhet, a ?jobban? felszerelt változatok terhelés alatt kapcsolható 32/32 vagy 40/40 (sőt a legnagyobb Strike 115.4 HD modellek már 60/60), fokozatokat is tartalmazó Powershift váltóművel is beszerezhetők. A Strike sorozat tagjai 540/540 ECO, ill.1000/1000 ECO min-1 fordulatszámokat biztosító hátsó TLT-vel rendelkeznek (a mellső TLT-jük 1000 min-1 fordulatszámú), hidraulikus szivattyújuk 55 l/min (opcióban 60 l/min) folyadékszállítási teljesítményű. Hátsó hidraulikus függesztőszerkezetük 3600 kg (vagy maximum 4800 kg) teheremelő képességű, míg a mellső függesztőművük 1850 kg teherrel terhelhető. 
 

McHale bálázók, bálacsomagolók

Az ír McHale cég 2004-ben vásárolta meg, a volt szolnoki Mezőgép telephelyét, ahol idén március 28-án, egy új, ~5.000 négyzetméteres, korszerű üzemcsarnokkal, 936,5 millió forint összes költséggel bővítette kapacitását, amelynek uniós támogatása 50% volt. 
A cég portfóliójába szenázs, széna, szalma és lucerna körbálákat készítő, fix- és változókamrás körbálázók, integrált bálázó-csomagolók, valamint kör- és szögletes-bála csomagoló gépek tartoznak.
Az F5000 fixkamrás körbálázó család 3 tagból áll, ezek az F5400 szeletelő-egység nélküli, az F5500 szeletelővel ellátott, valamint az F5600 teljesen automata, szeletelős típusok. Az állítható bálaátmérőjű V6 változó bálakamrás kivitelekből, a szeletelő nélküli V640, illetve a szeletelővel is ellátott V660 modellek választhatók.
McHale bálázók, bálacsomagolók
A bálázók mellett a McHale széles termékpalettát kínál bálamegfogókból és bálaszeletelőkből, illetve a bálák csomagolásához szükséges bálacsomagoló-gépekből, legyen szó kör-, kis- vagy nagy szögletesbála becsomagolásáról.
A kombinált bálázó-csomagoló gyártásban és fejlesztésben élenjáró McHale ?zászlóshajója? kétségtelenül a Fusion 3 bálázó-csomagoló, amely egy körbálázó- és egy csomagoló-gép (összeépített) kombinációja. A sok sajátosság mellet, egyedi ismérve a szabadalmaztatott bálatovábbítás, ami a gép méretét csökkenti, teljesítményét pedig növeli, így óráként akár 50-60 db becsomagolt bála is könnyedén elkészíthető! Az új Fusion 3 Plus típus, a piacon szinte egyedülálló ?film on film? csomagolástechnikával felszerelt kivitel. Az idei nagy nemzetközi gépkiállításokon, szinte mindenütt díjazott konstrukció diadalmenete négy alapvető előnyének köszönhető:
  • fóliás bálakötözés a hálós kötözés helyett: műanyag fólia kerül alkalmazásra a hálókötözés helyett a bála palástján, és ez tartja össze a bálát a bálakamrából a csomagolóasztalra történő továbbítás során is. Miután a bála átkerül a csomagolóasztalra, a bálázott anyag összetartására használt fólia egyben része lesz a csomagolás során használt csomagolófólia rétegnek is;
  • a fóliával kötözött bálák alaktartása jobb: a műanyag fólia ugyanis a bálakamrában 20%-ra is előfeszíthető. Ez több és jobb, mint ami zsineges vagy hálós kötöző-anyagokkal elérhető, és a szorosabban tartott, bebálázott terményből biztosabb alaktartású bálák képződnek;
  • a műanyag fóliás bálakötözés jobb minőségű szenázst eredményez: a kötözés kezdetétől fogva előfeszített fóliával több levegő szorítható ki, mint hálós kötözéssel, ennek egyenes következménye a jobb minőségű szenázs;
  • a fólia újrahasznosítása könnyebb: mivel a bála kötözése és csomagolása is ugyanazon típusú fóliával történik, így a gazdáknak nem kell különválogatni a kötöző és csomagolóanyagot a bála felhasználásakor. Kiküszöbölhető a kötöző zsineg vagy háló fárasztó szétválogatása, így az etetéshez szükséges idő is csökken. 
 

Güttler hengerek: biztos és a mélységében tömör magágyalap

A Güttler Kft. által gyártott és közismert, kiváló öntisztító képességű 450/500 mm átmérőjű prizmahengerekkel ideális magágy készíthető, alul finom szemcsés, felül rögösebb talajszerkezettel. Önálló gépként használva a leginkább szembetűnő az őszi kalászosok tavaszi hengerezésével elérhető bokrosító hatásuk, mivel így akár 15%-kal növelhető a terméshozam. A hengerek természetesen más munkagépekkel kapcsoltan, előnyös összeállításokban is használhatók.
A hódmezővásárhelyi Güttler Kft. idén 175 millió Ft támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv keretében. A kétszer ekkora beruházással megépülő új gyártócsarnok alapterülete 4.284 m2 lesz, és itt már nagy munkaszélességű gépek gyártására is lehetőség nyílik, a kelet-európai piacbővítés nem titkolt szándékával. 
Güttler hengerek: biztos és a mélységében tömör magágyalap
Güttler henger beépítésével már ez év őszétől kapható a sikeres SuperMaxx kultivátor is, amelynek 45x12 mm segédrugóval erősített, öt sorban elrendezett kapái nemcsak a hagyományos, hanem az eddigi legerősebb rugóskapákkal is felveszik a versenyt. A kapák 130 mm osztástávolsága ellenére az 560 mm vázmagasságnak köszönhetően nagy az átömlési keresztmetszet. A kapasorok mögött egy vagy két sorban rugós borona dolgozik. A sokoldalú kultivátort jelenleg 6,0 méterig terjedő munkaszélességben, max. 120 LE teljesítményű traktorokhoz gyártják. A most fejlesztés alatt álló 12,0 méteres munkaszélességű változatot már a 300 LE fölötti traktorosztályokhoz szánják.
Jelentős előrelépés történt a rugós lapokból kialakított FlatSpring talajsimító használati lehetőségeinek bővítése terén is. A FlatSpring simító előtéttel mindenféle szántás elmunkálására és a keletkezett rögök összetörésére alkalmassá tehető a Güttler-henger. Ez a hasznos simító eddig csak a Compact, a PW 540 ASL Master és a PW 640 ASL Master típusjelű hengerrel rendelkező gazdálkodók számára volt ez idáig elérhető. A rugós művelőelemek egy-egy gerendán vannak, egymástól meghatározott távolságra, amelyek egy forgáspont körül ? igény szerint ? hidraulika munkahengerek segítségével elfordíthatók. A simítóelőtét szárnyai szintén hidraulika munkahengerek segítségével nyithatók, csukhatók. Szállítási helyzetbe állításhoz a szárnyakat függőleges állásba kell hozni. A talajsimító- és a Master hengerszárnyait működtető hidraulika rendszer össze van kötve. A két rendszer között három utas hidraulika csap segítségével lehet váltani. A legutóbbi hírek szerint már a nagyobb munkaszélességű PW 770-820 hengerek is elláthatók a FlatSpring talajsimító előtéttel.
 

ÚJDONSÁG TÉRKÉP

A ?technikák? fejlesztése, a piacon maradás érdekének szempontjából sohasem állhat meg. Az előzőkben bemutatott, és a hazai gyakorlatban már jól ismert cégek gépfejlesztései mellett néhány olyan mezőgépgyártót is felvázolunk, amelyeknek gyártmányai a hazai gazdálkodók előtt csak részben, vagy talán nem is ismertek.
Standen Engineering Ltd., Ely Cambridgeshire (Egyesült Királyság): Széles gyártmány profillal rendelkezik. Elsősorban kertészeti növények (pl. hagyma, sárgarépa, káposztafélék, cékla stb.), de főleg a burgonya termesztés ágazati gépeinek gyártására szakosodott vállalat. Termékei: ágyás- és bakhátkészítők, 1,8-6,0 m-es talajmarók, burgonyaültető, -szárzúzó és -betakarító gépek, sárgarépa, pasztinák kiszedő-kocsirakó gépek stb. (www.standen.co.uk)
AgrometerA/S, Grinsted (Dánia): Gyártmánypalettáján csévélődobos öntözőberendezések (3 típus, 350-800 m tömlőhosszúsággal) és tápláló szivattyús aggregátjaik, önjáró hígtrágya kijuttató gépek, (kultivátor kapatagos) szántóföldi- és (tárcsás) gyepinjektálók, valamint stabil/mobil hígtrágya keverők-szeparátorok is megtalálhatók. Ezeket a gyártmányokat ipari és tengerészeti tisztavíz/szennyvíz szivattyús aggregátok is kiegészítik. (www.agrometer.dk
FB Bossini srl., Carpenedolo (Olaszország): A cég alap portfólióját 1-2-3 tengelyes: (7-50 m3-es) hátrabillenthető pótkocsik, 3-30 m3-es hígtrágyaszállító-kijuttató tartálykocsik és 7-24 m3 raktérfogatú (vízszintes vagy függőleges szóró szerkezetű) szervestrágya szórók képezik. Ezeken felül speciális (csőfüggönyös és merev lazítókéses vagy kultivátor kapatagos) hígtrágya injektálókat, -szivattyúkat, -keverőket is készítenek. (www.fbbossini.com)
?Awemak? Zaklad Produkcyjno Ustugowy, Przedbórz (Lengyelország): Az ~1,8-4,2 m munkaszélességű talajművelő gépeik a kis- és közepes méretű gazdaságok számára lehetnek érdekesek. Gyártmányok: szántóföldi kultivátorok (Matador és Obalix típusok), magágykészítők (Pazur), 3-4-5 eketestű ágyekék (Ramzes és MAK típusok), Zyrys rövid tárcsás boronák, szántáselmunkálók, kultivátor kapatagos talajlazítók stb. (www.awemak.pl)

 

Szerkesztőség

Kapcsolódó cikkek