fbpx
293606

Az a gép drága, ami állandóan áll, mert javítani kell!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 május 19.

A címben megfogalmazott állítást vallja Csiszár Ferenc gazdálkodó, aki a somogyszili Szili Kalász Kft. ügyvezető igazgatója.

– Közel 30 éve a mezőgazdaságban tevékenykedem, összesen 600 hektáron gazdálkodunk, és további nagyjából 300 hektáron vállalunk szolgáltatást. Földjeink Somogy és Tolna megye határán, Somogyszilen és a környező községekben találhatóak. Talajaink rendkívül heterogének, az északi oldalon fekvő barna kötöttebb erdőtalajtól indulva, a déli részen már jó minőségű, 30-40 aranykoronás földeken dolgozunk. Ráadásul északon a Koppányvölgy déli domborzata is megnehezíti a munkálatokat, az amúgy sem jó minőségű, 6-8 aranykoronás területeken.

Hogyan került kapcsolatba a Väderstad márkával?

– Hét évvel ezelőtt szerettem volna lecserélni az akkori vetőgépemet, mert nem igazán voltam elégedett a pontosságával. Nem is a kivetett magmennyiséggel, hanem inkább – amikor 10 km/h fölé mentünk a sebességgel – a tőszám egyenletességével nem voltam megelégedve. Előfordult, hogy 5 és az is, hogy 25 cm volt két tő közötti távolság. Szinte csak 6-7 km/h sebességig tudtunk pontosan vetni.

Ekkor több agrárszaklapot is áttanulmányoztam, és jórészt két márka között hezitáltam. Majd felvettem a kapcsolatot Hoffmann Attilával, a Vaderstad Kft. akkori képviselőjével, és addig szakmáztunk, hogy végül egy 6 soros Tempo vetőgépet vásároltam, mely szerencsére nagyon bevált.

Milyen gépei vannak még a márkától? Milyenek az üzemeltetési tapasztalatai?

– Az említett 6 soros Tempónkat idén cseréltük le egy 8 sorosra. Nem is gondolkodtam más gép megvásárlásán. A 6 soros már rengeteg hektárt dolgozott, bőven bizonyította tudását, és ha már újat vettem, akkor praktikussági szempontból a 8 sorost választottam.  A Tempónak köszönhetően sokkal szebb, egyöntetűbb kelési képeim voltak, vannak! Tökéletes tőtávolságot és vetésimélység-egyenletességet produkál ez a vetőgép. Természetesen a 8 soros Tempóhoz már 200 lóerős traktor kellett, az előzőt 150 lóerővel húztuk.

A két Tempo kicserélése között egy 4 méteres Rapid gabonavetőgépet is beszereztünk. A vásárlás egyrészt a Vaderstad Kft.-vel kialakult jó szakmai és bizalmi kapcsolatnak köszönhető, másrészt annak, hogy ki szeretnénk használni az idő- és üzemanyag-megtakarítás lehetőségét, ami a gép felépítéséből adódik. A vetőgép talajt készít, műtrágyát juttat ki, vet és tömöríti is a vetett felszínt, gyakorlatilag 4 munkaműveletet képes egy menetben elvégezni. Szenzációs technológia!

Persze a Tempo is nagyszerűen dolgozik, főleg ez az új 8 soros, ez is ki tud juttatni műtrágyát és mikrogranulátumot is a vetéssel egy menetben. Kiválóak a vetőtárcsái, nagy a gépsúly, nagyobb sebességnél is tartja a mélységet, és nem úszik meg a felszínen. Kényelmesen vetjük a 40 hektárt vele. Összességében az a 400-450 hektár lemegy 10 nap alatt a Tempóval, úgy, hogy a vasárnap szigorúan a pihenésé. Mégis csak 2 sorral több, és minden harmadik forduló után elkészül a negyedik is!

Van-e olyan Väderstad gép, amelyik még jól jönne a gazdaságban?

– Most volt itt demóban egy 6 méteres NZ Aggressive magágykészítő kombinátor: 30 hektárt készítettünk elő vele répa alá, és nagyon meg voltunk elégedve a munkájával. De ez majd csak a jövő év gondolata… Jó lenne egy precízebb munkagép az öreg magágykészítőink helyett. Jó talajt csinált, szépen elvetettük a répát, várjuk, hogy kikeljen.

Mi a véleménye a forgalmazóról?

– Szakmailag és emberileg is csak jót tudok mondani! Az első Tempónknál elromlott a gép vezérlése vetés közben. Amikor befejeztük a munkát, hívtuk is a céget. Legnagyobb megdöbbenésemre nem kezdték el „bütykölni-babrálni” a gépet, hanem elvitték, és kaptam helyette egy teljesen új Tempót, ráadásul jobb felszereltséggel. Flottul ment minden. Ezt nevezem professzionális garanciának. Ezenkívül semmilyen más nagyobb szervizes gondom nem volt a márkával! Tudja, az a gép drága, ami állandóan áll, mert javítani kell.