A magyar nyúlhús kiváló, nemzetközi szinten elismert termék, hiszen évente több mint 4 millió nyulat termel és dolgoz fel az ágazat, aminek a 95%-a külföldi piacokra kerül. Az exportban ezért sikeresek, a hazai fogyasztásban viszont sereghajtók vagyunk.
Egészséges és finom
Finomabbnál finomabb nyúlhúsból készített ételekkel és receptekkel várták a látogatókat a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari szakkiállításon tartott kóstoltatáson. De nem csak az íze kiváló a nyúlhúsnak, mondhatjuk, hogy a 21. század fehérjeforrása, hiszen alacsony zsírtartalma, magas fehérjetartalma kiemeli a többi húsok közül – hangsúlyozta előadásában Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.
– Mi szeretnénk azt elérni, hogy a nyúlhús legalább havonta egyszer a háziasszonyok és a család asztalára kerüljön, és rendszeresen tudjuk fogyasztani. Az Európai Unión belül mintegy 15-20 dkg a jelenlegi fogyasztásunk, ez nagyságrendekkel elmarad a többi uniós országhoz képest, ahol 2-2,5 kg az éves átlagfogyasztás. Ez egy olyan termék, amit szívesen ajánlunk fogyasztani, mert semmi olyan allergén anyagot nem tartalmaz, ami esetlegesen problémát okozhat. Sokan nem is tudják, hogy a legkisebb korosztály már 3 hónapos korától kezdve bébiételben találkozhat ezzel a termékkel, de természetesen felnőtt korban is ajánlott a fogyasztása, kiváló összetétele miatt.
Milliárdos fejlesztések az ágazatban
Pályázati forrásokkal több milliárdos fejlesztés valósulhat meg a nyúlágazatban ismertette előadásában Juhász Anikó. Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta továbbá, hogy a termelés fejlesztése mellett fontos feladat a nyúlhús hazai fogyasztásának ösztönzése is.
– Állattartótelep korszerűsítésére és fejlesztésére 18 pályázat érkezett be közel 3 milliárd forint értékben a nyúltartók részéről, de az élelmiszerfeldolgozás területéről is 4 pályázatot adtak be a nyúlágazatból közel 500 millió forint értékben, ezért úgy gondoljuk, hogy ebben a szektorban is jelentős előrelépés történhet. Ez mind elősegítheti azt, hogy a hazai, kiváló minőségű nyúlhústermelés ne csak exportterületen legyen sikeres – hiszen ma 95%-ban a külföldi piacokon talál vevőre a magyar nyúlhús –, hanem a hazai fogyasztók asztalára is minél nagyobb mennyiségben kerülhessen ez a kiváló és nagyon finom élelmiszer.
Fotók: Horizont Média/Kristóf Imre