fbpx
679289

AÖP: a pontvadászat utolsó napjának egyik keresztkérdése

Írta: Sándor Ildikó - 2023 június 09.

Az új Közös Agrárpolitika (KAP) támogatási időszaka 2023. január 1-jén indult, hosszas várakozás után véglegesítették, majd április 20-án a felület megnyílt, és MÁIG, azaz június 9-ig (!) adhatóak be szankciómentesen az idei kérelmek. A legnagyobb izgalom az Agro-ökológiai Programot (AÖP) kísérő pontvadászat körül alakult ki, még az utolsó napon is merülnek fel kérdések a részletekkel kapcsolatban. A NAK Szántóföldi GépShow kiállításon is találkoztunk még tanácstalan termelővel, a Kamara, az Államkincstár, egy-egy falugazdász és persze az internet rejtelmei között megoldást kereső gazdával.

Mezőgazdasági terület, csatorna
A vízvédelmi sáv kiesik az alkalmazható területből (fotó: Pixabay)

A vízvédelmi sáv keresztbe húzná a számításainkat?

Az igényelt terület minimum 50%-án érvényesíteni kell a vállalását az igénylőnek, de kérdés, hogy az 50% mikor, mennyire van „kőbe vésve”. Például mi a teendő, ha a vállalásunkhoz kapcsolódó növényvédő szer vagy egyéb készítmény engedélyokirata vízvédelmi előírásokat tartalmaz? Az egész táblám „kuka”? Mi történik, ha pont a vízvédelmi sávom miatt nem tudom teljesíteni az előírást?

Utánajártunk a válasznak, kikérve a minisztérium szakvéleményét. Az AÖP-ben minden szerhasználatra érvényes, hogy az engedélyokiratával összhangban kell kijuttatni. Ez most például azt jelenti, hogy ha az engedélyokirat vízvédelmi előírást tartalmaz, azt figyelembe kell venni, azaz a vízvédelmi sávunk kiesik az alkalmazható területből. Tehát vállalható a táblán az AÖP gyakorlata, de a számításnál azokat a területeket, melyre a szer hatályos engedélyokirata szerint kijuttatási tilalom van érvényben, figyelmen kívül kell hagynunk. A kieső területnek megfelelő mennyiséget pedig még „keresnünk kell” – és most jön a lényeg – akár másik táblában is. Mindezt egész addig, hogy a szerünk használatára valóban alkalmas területünk tényleg elérje a teljes területünk minimum felét (leegyszerűsítve, ha a táblám 10 ha, de van benne egy 1 hektáros vízvédelmi sávunk, akkor itt valójában csak 9 hektárt tudok elszámolni. Nos, ha nekem feltétlen hiányzik még az az 1 hektár ahhoz, hogy teljesítsem az elvárást, valahol még, akár egy másik táblában 1 hektárral nagyobb területen kell alkalmaznom). Ennek az újraszámolására MA (június 9.) még van lehetőségünk, tehát figyelem, választhatunk másik táblából is hozzá területet.

Elszámoltam, nem lett meg?

Tegyük fel, hogy addig számoltunk sávokat ide és oda, hogy nem lett meg az 50%-unk. Még akkor sem veszett el minden, szeptember 30-ig módosíthatunk a beadott kérvényünkön, viszont akkor már nem lesz lehetőségünk ezzel a vízvédelmi sávval „matekolnunk”, keresni kell addigra olyan táblát, ahol kivételek, számolások nélkül, táblaszinten tudjuk teljesíteni az elvárt 50%-ot.

Tehát legyen az 1 vagy 2 AÖP pont, az engedélyokiratok alapos tanulmányozása továbbra is elengedhetetlen ahhoz, hogy az idei nagy pontvadászatot sikeresen teljesítsük. Legutóbb itt bogoztuk a szálakat, de ha maradtak még kérdései, nézze meg, másoknak mi okozott fejtörést az utolsó napokban!