fbpx

Továbbra is nagyon erős az EU agrár- és élelmiszer-kivitele

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 03.

A mérleg egyértelműen pozitív: messze többet szállít ki a kontinens, mint amennyit vásárol.

Továbbra is erős a külker-arány

Az EU az áprilisi adatok összesítése alapján állapítja meg: az unió agrár-élelmiszer-kereskedelmi többlete elérte az 5 milliárd eurót, ami még mindig 4%-kal magasabb, mint 2023 áprilisában, annak ellenére, hogy márciushoz képest 25%-kal csökkent. Az export csaknem elérte 20 milliárd eurót, elsősorban az olívabogyó és az olívaolaj emelkedő árának köszönhetően. Az import szűk 15 milliárd eurót tett ki. Az EU importjának majdnem fele értelemszerűen olyan termékkategóriából tevődik össze, mint a kávé, a tea, a kakaó, bizonyos fűszerek, gyümölcsök és diók, valamint olajos magvak és fehérjenövények. Ez utóbbi elsősorban a jelentős szója-felhasználást takarja, amiből Európa ugyancsak messze nem önellátó: a 33 millió tonnás felhasználással szemben a termelés 3-4 milliós csupán.

élelmiszer
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Kevesebb gabonát vettünk

Részletesebben a kép így fest: az EU agrár-élelmiszeripari exportjának 20 milliárd eurója 10%-kal magasabb, mint a 2023 áprilisi. 829 millió eurós növekedéssel az Egyesült Államokba irányuló export nőtt a legnagyobb mértékben, ami nagyrészt az olajbogyó és az olívaolaj magas árával magyarázható: e termékek vezetik az EU teljes agrár-élelmiszeripari exportját, 2023-hoz képest 62%-os értéknövekedéssel. A gabonakészítmények és malomipari termékek, tejtermékek, valamint a bor és a boralapú termékek az EU teljes agrár-élelmiszeripari exportértékének negyedét teszik ki. A cukor és az izoglükóz exportja volumenét tekintve megduplázódott az előző év azonos időszakához képest, a gabonafélék exportja pedig 2,6 millió tonnával nőtt.

A behozatalt illetően, az EU agrár-élelmiszeripari importja áprilisban csaknem elérte a 15 milliárd eurót, ami 10%-os növekedés az előző hónaphoz képest, és elsősorban a kakaó magas árával magyarázható. A legnagyobb mértékben a gabona behozatala csökkent, 1,5 milliárd euróval (-33%), az importvolumen és a világpiaci árak csökkenése miatt. Hasonló, 1,3 milliárd eurós csökkenés volt az olajos magvak és a fehérjenövények esetében az alacsonyabb árak miatt.

(Forrás: Európai Bizottság)