fbpx

Lesz vetőmag őszre, 160 ezer a búza, 150 ezer az árpa

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 11.

Megfelelő mennyiségű az őszi kalászos vetőmag mennyisége a vetési szezon előtt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint. A szervezet az ágazati szereplők közreműködésével elindította a fémzárolt vetőmagok nagyobb arányú használatát ösztönző kampányát a mezőgazdasági gazdálkodók körében.

Megéri a minőségi vetőmagot venni

Mindenkinek, aki búzát vagy egyéb kalászosféléket termel, érdekében állna, hogy a garanciát jelentő minősített, fémzárolt vetőmagot vessen. Mégis, évente átlagosan az elvetett vetőmagoknak csak mintegy 40 százaléka fémzárolt, ezzel hazánk lemaradásban van az európai átlaghoz képest. Ez nemcsak a vetőmag-előállítóknak jelent kieső bevételt, de a gazdáknak sem jó. A mai, versengő, hatékonyságra épülő mezőgazdaságban a minőség alapja a tiszta, megbízható hozamú, betegség- és stresszellenálló vetőmag, amely a piacképes áru alapfeltétele, ráadásul ezekből gyakran az alacsonyabb norma is magasabb hozamot nyújt. A Vetőmag Szövetség ezért kampányt indít a fémzárolt kalászos vetőmagok felhasználási arányának növelése érdekében. – Azt szeretnénk tudatosítani a gazdálkodókban, hogy a piacképes minőségi árualap előállításának, a nyomonkövethetőség biztosításának egyik nagyon fontos feltétele a minősített, fémzárolt vetőmag használata. A változó körülmények, éghajlati anomáliák között csak a nemesítés során elért hozamnövekedést, kiszélesített ellenálló-képességet, és az egyre jobb, illetve speciális minőségű fajták nyújtotta előnyöket csak a fémzárolt vetőmag vetésével használhatják ki a visszavetett magokkal szemben a gazdálkodók – hangsúlyozta Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

kalászos
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

161 ezer a búza, 150 ezer az árpa

Mint Perczel Péter, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Kalászos és Nagymagvú Hüvelyes Szekcióbizottságának elnöke a tájékoztató árakról szólva elmondta, a piaci viszonyok alapján az őszibúza-vetőmag tonnás nettó ára 161, az őszi árpáé 150 ezer forint (zsákban, gombaölő-szerrel csávázva, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő). A konkrét, végleges, szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A szekcióbizottsági elnök szerint  a szaporítóterületekkel és a várható fémzárolási lehetőségekkel kapcsolatos adatokat is figyelembe véve az őszi kalászosok vetőmagja várhatóan fedezni fogja az igényeket. Őszi búzában a kismértékű szaporítóterület-csökkenés ellenére a vetőmag mennyisége az áthozott készletekkel biztosíthatja a tavalyi felújítási szintet. Őszi árpa esetében a tavalyi, rekordméretű szaporítóterület idén a többéves átlag szintjére csökkent vissza, de így is a fémzárolt vetőmag iránti igények biztonsággal kielégíthetőek. Hasonló vetőmagszaporító-terület csökkenés volt a tritikálé esetében is, de az átlagos felújítási szinthez elegendő vetőmag kerülhet betakarításra.

(Forrás: Vetőmag Szövetség)