fbpx

Szigorú vám, újabb ukrán termék esetében keményít az EU

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 17.

Akárcsak bizonyos gabonák és más mezőgazdasági alapanyagok terén, mézben is meghaladta az ukrán import mennyisége az EU-val korábban kötött megállapodásban foglaltat. Így most már vámot kell fizetniük a keleti szomszédoknak, ami enyhíti az európai termelésű méz piaci terheit.

méhész méz kaptár
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Az EU és Ukrajna közötti autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedésekben előírt több mint 44 ezer tonnás uniós kvótát kimerítette a keleti állam, így az Európai Bizottságnak két hete van megindítani azt a folyamatot, amelynek következtében ismételten csak vám megfizetése mellett érkezhet méz Ukrajnából az Európai Unióba. Az évente 10-20 ezer tonna mézet Nyugat-Európába exportáló magyar méhészet számára kulcskérdés, hogy az ottani piaci lehetőségeink javuljanak, mivel az oda Európán kívülről érkező rendkívül alacsony árfekvésű méz beszűkítette a külpiaci értékesítési lehetőségeket és leszorította a hazai árakat.

Június elején léptek hatályba azok az uniós intézkedések, amelyek 2025. június 5-ig tartó időszakra egy évvel meghosszabbították az ukrán termékek vámok és mennyiségi korlátozások nélküli EU-s behozatalát. Az ún. autonóm kereskedelmi intézkedés (ATM) ugyan némi hozzáférést ad az ukrán gazdaság számára az EU piacához, de az Európai Bizottság vészfék-mechanizmust vezetett be a különösen érzékeny mezőgazdasági termékek esetében (baromfi, tojás, cukor, zab, búza, kukorica, méz). Az Európai Bizottság 44,4 ezer tonnában állapította meg az Ukrajnából kedvezményes, 0%-os vámmal behozható méz mennyiségét. A kvóta kitöltését követő tételekre 17,3% vám kerül. A vészfék mechanizmust eddig zabra, tojásra és cukorra alkalmazzák.

Tavaly az unióba harmadik országokból érkező 163 ezer tonnányi összes mézimport 30%-a származott Ukrajnából, ennek a méznek pedig több, mint fele Németországba, Lengyelországba és Franciaországba érkezett. A nyugat-európai piacokon a kiváló minőségű magyar méznek ezzel kell versenyeznie árban. Kiemelten fontos a fogyasztók érdekeinek szem előtt tartását, ennek kapcsán hazánk kezdeményezésére változnak az uniós mézjelölési szabályok, ezért legkésőbb 2026-tól fel kell tüntetni mindenhol az unióban a mézkeverékek csomagolásán az össze származási országot, az arányok százalékos feltüntetésével.

(Forrás: AM)