fbpx

Jön a rekord termés szójából, ezt már nem pazaroljuk el?

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 23.

Azt már tudjuk, hogy sosem látott nagyságú területen vetették a szóját idén a magyar gazdák. Meg is lesz a történelmi mennyiségű aratás, és valószínű, hogy az értékesítéssel sem lesz gond. De vajon mennyi marad ebből?

Több európai, kevesebb brazil

Magyarországon az Agrárminisztérium (AM) szerint majdnem 311 ezer tonna szójabab várható a hatalmas termőterületről. Ez nagyjából a kétszerese lenne az utóbbi évek jobb terméseinek (az eddigi rekordot a 2016-os év hozta 185 ezer tonnával, az átlag 160 ezer körül alakult). Az Európai Unióban 3 millió tonna szójatermésre számítanak – ez kevesebb, mint 10 százaléka a felhasználásnak! –, így továbbra is hatalmas piaca van a kontinentálisan előállított, azaz GM-mentes terménynek. Már csak azért is, mert Brazíliában jelentősen visszaesik a termésmennyiség: a rossz idő miatt az idei átlaghozamok 24%-kal rosszabbak  a tavalyinál.

szója
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Dél-amerikai GMO-s helyett mi lesz a hazaival?

Kérdés viszont, mennyit segít ez a hazai állattartáson, takarmány-felhasználókon. A hazai takarmányipar az eddig általában termelt mennyiségnek a dupláját: durván 300-330 ezer tonnát igényel. A magyar takarmányfeldolgozók az árérzékeny fogyasztók miatt nem ragaszkodnak a GM-mentes áruhoz, vagyis sok helyütt az argentin vagy brazil szójadarát keverik. Hazai, jó minőségű és GM-mentes terményből azért is van (volt?) eddig kevés, mert az lényegében az utolsó szemig elhagyta az országot. Erről írtuk áprilisban, hogy alapanyagként pazaroljuk el a 177 ezer tonnás termés 166 ezer tonnáját… Ha a környező államokban pár ezer forintos felára van a génmódosítás-mentes babnak, akkor logikus, hogy a magyar gazdák inkább exportra viszik a terményt. Ebben jelentős változást hozhat a feldolgozóipar fejlesztése ebben a szegmensben. Az UBM Baranya megyében év végére indítja el azt az üzemet, ahol évi 120 ezer tonna babot tudnak extrudálni.

Nem kell alacsony áraktól tartani

Mindez azt jelenti, hogy bár az idei év nem hoz rekord termést, a szója így is megéri majd a termesztőknek. A támogatások révén már 1-1,5 tonnától nyereséges lehet az előállítása, továbbá kevesebb vagy semennyi nitrogén-műtrágyát nem igényel, és a jelek szerint jobban bírja a klímaváltozást, mint a divatos kapásnövények. Hazai elemzők szerint idén egész Európában növekszik a szójaterület, mégsem kell alacsony áraktól tartani. A térség mindig is hiányos lesz szójából, és a növény megtérülése jobb, mint amit kukoricával el lehet érni.