fbpx

Tüntetés lesz, ha nem szigorítják tovább a tojásbehozatalt

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 24.

A bolgár mezőgazdasági minisztérium összefogott a gazdákkal, hogy teljesen megállítsák az olcsó ukrán tojás beáramlását az országba.

A bolgár agrárvezetés szerint az import akadályozza a hazai ipart a 2023 végi pusztító madárinfluenza-járvány utáni kilábalásban. A bolgár kormány az Európai Bizottsághoz fordult, és kérte, hogy védjék meg a tojásgyártókat a negatív piaci trendektől, vagyis az ukrán importtól. Mindez azután van, hogy az Európai Bizottság július 2-án újból vámkontingenseket vezetett be az ukrán tojásra, és az importot tonnánként 89 eurós vámtétellel sújtotta. A bolgár gazdálkodók szerint viszont még ez az intézkedés sem elegendő, és az ukrán tojásimport teljes tilalmát kérik.

tojás
Fotó: Horizont Média

Daniel Bozhankov, az Ipari Baromfitenyésztési Szövetség elnöke becslése szerint 2024-ben Bulgáriában 400%-kal nőtt az Ukrajnából származó tojásimport. Szerinte az importvám kevés, a tojás nagykereskedelmi árának mindössze 5 százaléka, ami nem fékezi az importot, sőt, az intézkedés bevezetése óta a szállítások még felgyorsultak, ami komoly veszteség a helyi gazdáknak. Az ukrán tojás ráadásul  nem is kevéssel, 20-30%-kal olcsóbb, mint a helyi gazdáké. Ennek oka ugyanaz, ami a többek közt a magyar állattartókat és növénytermesztőket is bosszantja: az ukrán gyártóknak azért alacsonyak a termelési költségeik, mert nem kell megfelelniük az európai előírásoknak.

A bolgár tojás versenyhátrányában a tavalyi, nagy pusztítással járó madárinfluenza-járvány is közrejátszik, ami miatt 1,5 millió tojótyúk pusztult el, Bulgária tojás-önellátását 115-ről 100%-ra csökkentette, és kiejtette a tojásexportőrök piacáról.

Az Ipari Baromfitenyésztő Egyesület nem hátrál meg. Azt követelik, hogy a hatóságok sürgessék az Európai Bizottságot, 120 napon belül aktiválja az ukrán tojásimport tilalmát. Ha követeléseiket nem teljesítik, tömeggyűléssel készülnek fokozni tiltakozásukat.