fbpx

RAGT OpLit: innovatív alkalmazkodás a klímaváltozásra

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2024 szeptember 27. -Hirdetés

Az utóbbi évek mezőgazdasági kihívásai, különösen a 2022 és az idei 2024-es év extrém időjárási viszonyai rámutattak arra, hogy a kukoricatermesztés egyre nagyobb rugalmasságot és alkalmazkodóképességet követel.

 kukorica

Az éghajlatváltozás, a növekvő vízhiány, az aszályok és a hőhullámok mellett a növényvédelmi kihívások is fokozódtak, amelyek mind jelentősen befolyásolják a terméshozamot. Ugyanakkor a modern mezőgazdasági technológiák és genetikai fejlesztések lehetővé teszik a kukoricatermesztők számára, hogy ezen kihívásokkal sikeresen vegyék fel a harcot. Ebben az RAGT által bevezetett OpLit termékjelöléssel ellátott hibridek jelentős támogatást nyújtanak a gazdáknak a biztonságos és eredményes kukoricatermesztés érdekében.

 Az OpLit a „terméshozamot optimalizáló és a korlátozó tényezőkhöz alkalmazkodó hibrid” rövidítése, logója egy erődöt és egy pajzsot kombinál. Az erőd a kukoricahibridek robusztusságát jelképezi, kiemelve azok ellenállóképességét és megbízhatóságát, ami a stabil és hatékony termelést biztosítja még nehéz körülmények között is. A pajzs pedig a hibridek flexibilis alkalmazkodóképességét tükrözi, utalva arra, hogy ezek a hibridek képesek gyorsan és hatékonyan adaptálódni a kedvezőtlen, korlátozó tényezőkre, mint az időjárási szélsőségek vagy a környezeti stresszhatások. Ezeket a hibrideket három éven keresztül tesztelik egy több mint 200 kísérletből álló, világszintű hálózatban. A termékjelölés elnyerésének előfeltétele, hogy az RAGT kukoricahibridek a rendszeresség és a teljesítmény mellett agronómiai biztonsággal és a biotikus és abiotikus stresszekkel szembeni toleranciával is rendelkezzenek,

Az OpLit koncepcióját négy fő kritérium különíti el egy átlagos kukoricától:

Az elmúlt évek szélsőségeinek következtében egyre kiszámíthatatlanabbá vált a kukoricatermesztés. Kevesebb mint tíz év alatt a legmagasabb és a legalacsonyabb termésrekordok is megdőltek. Az OpLit termékcsaládon keresztül az RAGT azonosította a portfólión belül lévő legellenállóbb kukoricahibrideket. Ezek a hibridek kedvező években versenyképesek, de a nehéz években jobban tudnak alkalmazkodni a korlátozó tényezőkhöz, mint a tavaszi hirtelen lehűlések, száraz, magas hőmérséklet vagy szélviharok által okozott veszteségek. Azon Magyarországon forgalmazott Stressless és OpLit hibridek, mint például az RGT TEXERO, RGT AUXKAR, RGT ALEXX, RGT OXANDRO, RGT DARKNESS, RGT HUXXO kimagaslóan szerepelnek különböző talajadottságok mellett is, így rugalmasan alkalmazhatók eltérő hazai kukoricatermesztő régiókban. 2022-ben az RAGT-kísérletekben, különösen a stresszes körülmények között, az OpLit fajták 30%-kal magasabb terméshozammal múlták felül a nem stressztűrő hibrideket.

Az innovációk egyesítése új lehetőségeket kínál a gazdálkodóknak, így hamarosan regisztrációra kerül az RGT Alexx DUO hibrid, amely a hagyományos gyomirtású RGT Alexx hibrid DUO Systemes változata lesz. Ez a hibrid a szuperszelektív egyszikű irtók közül a cikloxidim hatóanyagú Focus Ultra-t károsodás nélkül tudja elviselni. A fejlesztés lehetővé teszi a hibrid olyan területeken való biztonságos alkalmazását, ahol a nehezen irtható magról kelő egyszikű gyomok – kakaslábfű, muharfélék, vadköles – és egyszikű évelő gyomok – fenyércirok, csillagpázsit, tarackbúza – vannak jelen. Az új fejlesztés nagyban hozzájárul a gyomirtási problémák hatékony kezeléséhez, és tovább növeli a hibrid előnyeit, hiszen a kukoricatermesztés jövője abban rejlik, hogy az alkalmazott hibridek képesek rugalmasan alkalmazkodni a különböző területi és éghajlati viszonyokhoz. Az OpLit és Stressless technológiával ellátott fajták, segítenek abban, hogy a gazdák a legjobb terméshozamot érjék el még a nehéz években is, miközben alkalmazkodnak a változó környezeti feltételekhez.

Szemerits Balázs
fejlesztőmérnök

Ragt