fbpx

Brüsszeltől kérünk plusz segítséget a nyári aszálykárokra

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 26.

Miután több közép-európai EU-tagállam kapott a mintegy 40 milliárd forintnyi európai kárenyhítési alapból, a magyar agrárminiszter arra kéri az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosát, hogy a nyári aszály- és árvízkárok kompenzálására is nyissák meg az uniós mezőgazdasági válságtartalékot a termelők számára.

A nyári károkkal a második körre pályázhatunk

Mint ebben a cikkben már írtunk róla, egy körben már megindult az európai gazdák kárának részbeni kompenzálása: az év korábbi szakaszában – tavasszal és kora nyáron – bekövetkezett mezőgazdasági károk kapcsán nyújt segítséget az Európai Unió több tagállamának gazdálkodói számára. Az Európai Bizottság hétfőn (szeptember 23-án) csaknem 120 millió euró pénzügyi támogatást javasolt Bulgária, Németország, Észtország, Olaszország és Románia számára a tavasszal és kora nyáron bekövetkezett mezőgazdasági káraik enyhítése érdekében. A hónapokkal ezelőtt benyújtott kéréseket követően most születik a források biztosításáról döntés az érintettek számára. Hazánkban a júliusi-augusztusi aszály okozott – ismét rendkívül súlyos – terméscsökkenést és ezzel bevételkiesést a gazdálkodóknak. Ezért a szeptember közepére közel végleges aszálykárok ismeretében Nagy István agrárminiszter arra kérte a Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztost, hogy a nyári aszály és a mostani árvíz okozta károk kompenzálására is nyissák meg az uniós mezőgazdasági válságtartalékot a gazdálkodók számára.

aszályos napraforgó
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Idén már jelentős segítséget nyújt az EU a kárenyhítésben

Az Európai Unió egyébként idéntől eleve biztosít forrásokat a hazai kárenyhítési rendszer működtetéséhez. Idén a korábbi évekhez képest jelentősen nagyobb, csaknem 35 milliárd forint lesz a kifizetések 2025. márciusi időpontjában. (Viszonyításképpen, a 2022. évi károk után a kárenyhítési alap szűk 51 milliárdnyi volt, de ennek az összegnek eredetileg csak negyede állt rendelkezésre az alapban az előző évek káreseményeihez kapcsolódó kifizetések után, a különbözetet az állam biztosította.) Állami, termelői és európai uniós forrásból a kárenyhítési alap 35 milliárd forintos szintig pénzügyileg már feltöltésre került, a termelők pedig idén 715 ezer hektárra kötöttek aszálybiztosítást, melyhez díjtámogatás kapcsolódik.