fbpx

Nekünk is figyelmeztető a finn tejipar jövőtlensége

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 27.

Hiába a tőkeerő, hiába a korszerű technológiákra való nyitottság – ha nincs fiatal gazdálkodó, aki átvenné a gazdaságot, akkor még a magas hatásfokú finn tejiparnak sincs holnaputánja.

Hatékony, tőkeerős, mégis lefelé tart

Finnországban lejtmenetben van a tejtermelés a magas termelési költségek és a demográfiai problémák miatt. A finn tejipar jövedelmezősége hosszú ideje inog, sok gazdaság válságban van – mondta Kaija Kinnunen, az MTK-Lappi finn gazdálkodói szövetség ügyvezető igazgatója. Az is ismerős a magyar szemeknek, hogy míg a nyerstej termelési költsége rendkívüli ütemben nő, a kiskereskedelmi árak alig vagy nem követik ezt a trendet. Mindez annak ellenére is bizonytalanná teszi a termelői költségmegtérülést és nyereségképzést, hogy a finn tejipar magas hatásfokú. Ugyanakkor a teljesítménye az átlagos működési hatékonyság növekedése ellenére csökken. Az egy tehénre jutó átlagos tejhozam tavaly 10 867 kg volt, és csak 173 kg-mal nőtt 2022-höz képest. Ezt egyébként a jobb takarmányozási hatékonyság eredményezte.

karusszel fejőgép tehén
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

A fiataloknak nem kell

Az ágazat kilátásait beárnyékolja, hogy csökken a tejtermelők befektetési hajlandósága, és egyre kevésbé jön utánpótlás: a fiatalokat már nem érdekli a tanyai munka, nem szívesen veszik át szüleiktől a családi vállalkozást. Ez új gazdálkodók hiányához és a működő gazdaságok számának csökkenéséhez vezet. Ez több, de különösen a lappföldi régióban van így, ahol 2017 óta majdnem a felére, 175-re csökkent a gazdaságok száma. A legjelentősebb arányban azonban a híres és korábban magas árréssel dolgozó finn biotej-szektor néz szembe: csak tavaly 9%-kal csökkent a kibocsátása, és az ökotej-gazdaságok ötöde befejezte a működést – áll a Diaryglobal összefoglalójában.

Finnország tavaly 2,2 milliárd liter tejet termelt, ami 1%-kal kevesebb 2022-höz képest, a tejipari cégek száma 8%-kal 4200-ra csökkent.