Több baromfit, mint sertést
Tavaly először vált a baromfihús – főként csirkehús – vált Franciaország legkeresettebb húsfajtájává. A francia lakosság fejenként 31,6 kg csirkehúst, kacsát vagy pulykát fogyasztott, míg sertéshúsból 31 kg volt az egy főre jutó éves fogyasztás. A csirkehús népszerűsége éves szinten 10%-kal, 2019-hez képest pedig körülbelül 15%-kal nőtt. A baromágazat francia szakmai szervezete, az Anvol üdvözli a nagyobb keresletet, de jelezte, hogy a nemzeti termelés továbbra sem elégséges a belső fogyasztás kiszolgálására, emiatt Franciaország továbbra is nagy mennyiségű csirkehúst importál. Bár 2023-hoz képest csökkent a baromfiimport, annak szintje még mindig magas: az elfogyasztott mennyiség közel fele importból származik (a baromfi- és baromfihús-kereskedelmi mérleg 1,251 milliárd eurós hiányt mutat). Az elmúlt öt évben az importált csirkehús mennyisége 37%-kal, 222 ezer tonnára nőtt. A legnagyobb beszállítók között szerepel Lengyelország, amely 2010 óta ötszörösére növelte a Franciaországba exportált csirkehús mennyiségét, illetve Németország, Belgium és Hollandia.
Megkérik a lakosságot a helyi piac támogatására
A francia baromfiipar képviselői és az Anvol arra kérik a hatóságokat és a fogyasztókat, hogy támogassák a termelést. A szervezet szerint legalább 400 új baromfiólra lenne szükség, vagyis minden francia megyében egy-egy új létesítményre. Javasolják továbbá a csirke- és baromfihús-import korlátozását olyan országokból, amelyek nem tartják be a francia (európai uniós) állattenyésztési szabályokat. Egy másik fontos és előremutató javaslatuk, hogy a nemzetei eredetű árut külön tüntessék fel nemcsak a boltokban, hanem az éttermekben, bárokban is. A tudatos vásárlás több előnnyel jár a nemzetgazdaságok szempontjából. Egyrészt elősegíti az egészséges élelmiszerek fogyasztását – ezzel az állami egészségügyi kiadások mérséklését. Másrészt a hazai termék fogyasztása erősíti a hazai termelők piacát. Harmadrészt a rövidebb szállítási-logisztikai vonalak révén kisebb a környezetterhelés.
Erős európai növekedés
Európában a baromfihús-termelés évi 4%-kal növekszik, gyorsabb ütemben, mint a globális 2%-os növekedés. Az USDA előrejelzése szerint 2025-ben 105 millió tonna baromfihús- termelés várható a világon. A legnagyobb termelésnövekedés Kínában ment végbe, visszaszerezhetik világelső pozíciójukat, és erősen jön fel Brazília, ami az erős külföldi – közel-keleti, ázsiai – keresletre és csökkenő termelési költségekre épít.
Egyébként nemcsak a termelés, hanem a globális export is 2%-kal nő 2025-ben, miután 2023-ban és 2024-ben viszonylag stagnált a kereskedelem. Ezzel a globális baromfihús-export 2025-ben rekordszintű, 13,8 millió tonnára nőhet, mivel a csirke az olcsóbb jövedelmű rétegek számára is kedvező alternatíva marad más állati fehérjékkel szemben.