A Börzsöny szívében található a Pallagvölgyi Biokert ahol egy növénytermesztő közösség állít elő vegyszermentes zöldségeket. A kóspallagi, közel fél hektáros területen a növények termesztését és szedését a természet ritmusa határozza meg, melyek heti rendszerességgel egy-egy család asztalára kerülnek.
Frissen szedett spenótot visznek a Pallagvölgyi Biokert fóliasátraiból, hogy tisztára mossák, majd a többi terményükkel együtt ládákba porciózzák az általuk megtermelt vegyszermentes zöldségeket. – Ezt a kertészetet 2021-ben indítottuk, egy közösségi vállalkozásként. Szövetkezeti alapon működünk, most kezdtük el az ötödik szezonunkat. Az ökológiai gazdálkodás elvei mentén gazdálkodunk, dobozrendszerben működünk – mondja Dr. Szilágyi Alfréd ökológiai gazdálkodási mérnök, a Pallagvölgyi Biokert egyik alapítója. A rendszer lényege, hogy a családok előre támogatják befizetéseikkel a termesztést, cserébe hetente friss, szezonális zöldségeket kapnak. A vevők nem válogathatnak, hanem elfogadják azt, amit a termelők éppen adnak.

Vegyszermentes kertészkedés és teljes átláthatóság
A Pallagvölgyi Biokert alapelve az ökológiai gazdálkodás: a növények termesztése során nem használnak semmilyen szintetikus növényvédő szert vagy műtrágyát.
Gazdálkodásukat a meg is mutatják a vevőiknek, akiknek évente több alkalommal lehetőségük van részt venni nyílt napokon, ahol megismerhetik a kert életét. – A legfontosabb előny a vevőink számára az átláthatóság. Megmutatjuk nekik, hogy hol, és hogyan termeljük a zöldségeket, és még azt is, hogy mire költjük a befizetett tagdíjakat. Fontos számunkra, hogy mindenki személyesen láthassa a folyamatokat – hangsúlyozza Alfréd.
Ami itt nincs, azt nem is érdemes keresni…
Közel 50 féle zöldséget termelnek. Most főként leveles zöldségek: spenót, mángold, salátafélék, újhagyma, fokhagyma és retek kerülnek a dobozokba. A későbbiekben szedik majd a karalábot, sárgarépát, cukorborsót, amelyek már szépen fejlődnek a fóliasátrakban. Szép nagyok már a paprika és a paradicsompalánták is, a jó idő kedvez a közeli kiültetésüknek. – 5500 négyzetmétert művelünk, ebből 890 négyzetméter a fóliás terület, hét sátorral. A szezon előrehaladtával fokozatosan bővül a kínálat – mesél a kert mindennapjairól Szilágyi Alfréd.
Tyúkok a körforgás részei
A Pallagvölgyi Biokert már nemcsak zöldségeket termel. Egy éve már saját tojótyúk-állományuk is van, melyek nemcsak tojással látják el a közösséget, hanem a biológiai körforgás fenntartásában is szerepet játszanak. – Az a sokféle növényhulladék, amit nem használunk fel, megy a mélyalmos, alternatív tartású tyúkjainknak. Kiváló, természetes takarmányt adunk ezzel nekik, a nagyrészt ökológiai termesztésből származó gabona mellé, a trágyájukat pedig szintén hasznosítjuk. Ezzel a megoldással a kertészet még fenntarthatóbbá válik: a hulladékot újrahasznosítják, a földet pedig szerves tápanyagokkal gazdagítják a növényeik számára.
Nem mondanak soha csütörtököt!
A kertészetben dolgozók számára kiemelten fontosak a csütörtöki napok, mert ilyenkor szállítják ki a vevőiknek a friss zöldségeket. – Kóspallagon van a kertészetünk, innen szállítjuk ki a dobozos terményeinket. Folyamatosan bővülünk, most már Budapestig tart a szállítási láncunk. Ez azt jelenti, hogy minden csütörtök délután bepakoljuk az árut és az egész dunakanyari régiótól észak-Budapestig szállítjuk a megrendelőinknek. Nagymarostól már egészen Óbudáig vannak átadó pontjaink. Most jelenleg körülbelül 115 családdal dolgozunk mert idén bevezettük, hogy kéthetente is lehet átvenni a dobozt ilyen feles rendszerben – mondta Dr. Szilágyi Alfréd.