fbpx
283836

Kukorica-kísérletek: megnézték a jövőt

Írta: - 2017 december 11.

Az idei kukorica-posztregisztrációs fajtakísérletek egyik fő szempontja és célja az volt, hogy a legújabb (2017-ben regisztrált) és a piacon még ismeretlen hibridek is esélyt kapjanak megmérkőzni a többivel. Így hát beemelték őket a kísérletbe.

Lezárult a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Gabonatermesztők Országos Szövetségének idei, 11. kukorica-posztregisztrációs fajtakísérlete.

A kísérletek szakmai felügyeletét és objektivitását a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) biztosította ebben az évben is úgy, hogy a hibrideket a vetés előtt közjegyző előtt kódolták. Idén a FAO 300, 400 és 500 éréscsoportú hibrideket vizsgálták. A fajtakiválasztás egyik fő szempontja és célja alappillére az volt, hogy az idén regisztrált, a piacon még nem bizonyító hibrideknek is esélyt teremtsenek a megmérettetésre – míg a többit az előző évek GOSZ-VSZT kísérleteinek legjobban szereplő hibridjeivel töltötték fel.

Így a szervezők szerint a hazai kukoricatermesztést nagymértékben segítő, erős és jó terméseredményt produkáló fajtasort sikerült összeállítani a 2017-es évben a kilenc, részben hagyományos kukoricatermő vidékekre északkelettől délnyugatig.

Itt pedig elolvashatja, elemezheti, milyen eredmények születtek a kísérletek során.