Brüsszel, 2014. február 21., péntek (MTI) – Oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé (OFJ) nyilvánította pénteken az Európai Bizottság a szentesi paprika termékelnevezést.
Az unió élelmiszer-minőségjelző rendszerében – az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM, angolul: protected designations of origin, PDO) mellett – az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (angolul: protected geographical indications, PGI) az egyik legfontosabb kategória.
Az EU szakilletékesei most közzétett döntésükkel a szentesi paprikát OFJ-kategóriába sorolták. A termékleírás szerint az erős, édes, illetve csípős ízű paprikafajtát a XIX. század második fele óta termesztik a délkelet-magyarországi Szentes térségében.
A szentesi paprikával együtt a bajor perec („Bayerische Breze”, „Bayerische Brezn”, „Bayerische Brez’n” és „Bayerische Brezel” néven is ismeretes), továbbá az olaszországi Laziótól északra eső térségben termesztett, „Patata dell’Alto Viterbese” elnevezésű krumplifajta, valamint a litvániai Daujenai térségében készített, „Daujenu namine duona” nevű rozskenyér került az oltalom alatt álló földrajzi jelzések kategóriájába.
MTI 2014. február 21.