fbpx

Gépesítik a szüretet a soproni borvidéken

Írta: Szerkesztőség - 2013 október 22.

Mindinkább gépesítik a betakarítást a soproni borvidéken, ez a munka mellett a szüret hangulatát is megváltoztatja – mondta a hegyközség elnöke az MTI-nek.

Taschner István közlése szerint két-három éve került Sopronba az első szüretelőgép, azóta egy másik is munkába állt, az idén a termés mintegy felét már ezekkel szedték le.

 

 

Gépesítik a szüretet a soproni borvidéken

 

„Az idei volt az első év, amikor már kifejezetten munka-, nem pedig ünnepjellege volt a szüretnek” – fogalmazott, megjegyezve, hogy a változásban más szempontok is érvényesültek.

Egyre több „hobbiborász” áll le a szőlőtermeléssel, mert az alacsony felvásárlási árak miatt a legjobb esetben is csak nullszaldósan zárják az évet.

Ez a csoport adja a soproni termés ötödét, leállásukkal pedig csökken a betakarított szőlő mennyisége – jelezte.

Taschner István hozzátette: ezzel párhuzamosan lassú birtokkoncentráció indult meg a területen, de az itteni birtokstruktúra továbbra is elaprózott.

Az ezer hektár körüli soproni termőterületen egyetlen gazdaságnak van száz hektárnál nagyobb területe és ketten gazdálkodnak 30 hektárnál nagyobb szőlőn.

Fél tucat körüli a húsz hektárosok száma; a hegyközség 1400 tagja közül alig 20 nevezhető nagytermelőnek.

Szólt arról is, hogy a helyi szőlősgazdák több új fajtával kísérleteznek fél-egy hektáron, de ezek közül csak a shirah nyert nagyobb, jelenleg öthektárnyi területet.

Összehasonlításként megemlítette: Sopronban pinot noir 40 hektáron, cabernet sauvignon 35, cabernet franc négy-öt hektáron terem.

 

MTI 2013. október 22.