Hungaro durumrozs fehérlisztből készült pékáruk
Megnyitójában Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke ismertette többek között, hogy a megye gazdaságának a GDP-ből való részesedésében a mezőgazdaság lényegesen fontosabb szerepet tölt be, mint máshol az országban.
Az egészséges táplálkozás világtendenciájába – a kiváló termelési adottságai révén – jól illeszkedhet be ez a térség.
Az itt élők életminőségének javításához képes hozzájárulni a helyi terméknek számító Hungaro durumrozsra épülő tudatos táplálkozás program.
Ezért a Nyíregyházi Főiskola ilyen területen körvonalazódott innovációs igényeit minden bizonnyal támogatni tudják majd az Európai Unió következő, hét éves költségvetési ciklusában.
Ez jövőre, 2014-től fog elkezdődni, s mint közismert, ekkor a megyék teríthetik szét majd a brüsszeli források egytizedét.
Ezután dr. Roszik Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a hazai biogazdálkodás egyik legismertebb szakembere.
A magyarországi ökológiai gazdálkodás jelene és jövője címmel tartott nagy sikerű előadást.
Ezt követően dr. Kelemen Béla mérnök-közgazdász – aki a tanácskozás moderátori tisztjét is betöltötte, s aki A tudatos táplálkozással a fenntartható Magyarországért alcímet viselő program egyik szervezője – szólt a táji értékek, a fogyasztói preferenciák és a globalizáció diszharmóniájáról.
Elmondta többek között, hogy a most induló Vetőmagtól a terített asztalig… című programmal, melybe már eddig is jelentős szellemi energiák kerültek befektetésre, a durumrozsnak a társadalmasítását kívánják megoldani, mert ez egy értékes élelmiszer termék.
A hitelesség bizonyításában az a világszínvonalú, tudományos igényű labor-háttér, amit Nyíregyházi Főiskola biztosított, nélkülözhetetlen elem.
A Hungaro durumrozs szem-, és liszt összetétele (Prof. Győri Zoltán, Debreceni Egyetem) vizsgálatai alapján:
|
A Hungaro durumrozs nemesítője és fajtatulajdonosa, Dr. Kruppa József tiszteletbeli egyetemi docens, címzetes főiskolai tanár, a Kruppa-Mag Kutató, Vetőmagtermesztő és Kereskedelmi Kft ügyvezetője „A Hungaro durumrozs tulajdonságai és termesztése” című előadásában teljes körű tájékoztatást adott a témakörben.
Ismertette, hogy a külföldi szakirodalmakban is előrevetítik a tritikálé várható elterjedését az étkezési gabonatermelésben és az élelmiszerként történő felhasználásban.
Ez előnyös lehet az egészségmegőrzésben, termesztése pedig környezetbarát és így fenntartható.
Ennek eddig több akadálya is volt, például a fajták alacsony vagy hiányzó sikértartalma, a gyenge lisztminősége, sütőipari értéke, s az, hogy nem ismert a malom- és sütőiparban, illetve, hogy a fogyasztók idegenkednek a név hallatán.
A magyar elnevezését Dr. Bóna Lajos szegedi nemesítő is szorgalmazta – igaz, ők rozsbúza néven kívánják forgalmazni a saját fajtáikat.
Ezért is döntött úgy a nemesítő, hogy a Hungaro tritikále fajtáját legalább az étkezési vonalon Hungaro durumrozs magyar néven forgalmazzák.
Így már a durumrozs név hallatán is információhoz jut a fogyasztó, hogy mi is ez valójában, hiszen utal az eredetére.
Mint búza x rozs fajhibrid növény elsősorban a durumbúza és rozs genomját és tulajdonságait egyesíti magában (AABBRR), de néhány kedvező sütőipari tulajdonságot (lisztminőség, síkértartalom) az étkezési búzától (D-genomból) is örökölt.
A magyar elnevezéssel tudományosan is egyetértett Prof. Heszky László akadémikus, aki megerősítette a nemesítőt abban, hogy a durumrozs egy szakmailag is helyes, jó magyar elnevezése a tritikálénak.
Az volt a nemesítési célkitűzésük, hogy környezetbarát agrotechnikával a gyenge termékenységű talajokon is (pl. a Nyírségben) eredményesen termeszthető, étkezési tritikálé (durumrozs) fajta jöjjön létre ,melynek segítségével új, alternatív és egészséges élelmiszerek előállítása váljon lehetővé.
Dr. Kruppa József ismertette, hogy a Hungaro az 1. étkezési célra is elismert keményszemű tritikálé (durumrozs) fajta.
Hexaploid, közepes-magas szalmamagasságú, öntermékenyülő őszi fajta, a termőképessége a legjobb standard takarmány fajták termésszintjét (6-8 t/ha) is eléri.
A tritikálé fajták közül a legjobb sütőipari tulajdonságokkal rendelkezik, lisztminősége B2, magas fehérje (14-16%)- és sikértartalmú (16-28%).
A lisztharmattal szemben rezisztens, a rozsda ellenállósága jó, a gyomelnyomó képessége pedig kitűnő, sőt a fuzáriummal szemben a búzáknál ellenállóbb.
Kiválóan alkalmas fajta ökológiai termesztésre is.
A Hungaro durumrozs kedvező táplálkozás-élettani tulajdonságai miatt új, egészséges élelmiszerek (pékáruk, tészta) előállításában alternatívát jelenthet a hagyományos gabonafélék mellett.
A jelenlegi magyarországi takarmány-tritikálé termesztés vezérfajtája (a legnagyobb területen szaporított és termesztett fajta) a Hungaro, de biológiai alapjaiban rejlő lehetőségei még nincsenek kellően kihasználva.
Környezetbarát (integrált és öko) agrotechnikával is eredményesen termeszthető.
A rendezvényen megszemlélhetők és meg is kóstolhatók voltak a Hungaro durumrozs termékek, melyeket Tóthné Sík Ilona és Tuboly Csaba mérnök és technológus szakemberek készítették.
Ők azok a kiváló sütőipari szakemberek, akik az eddigi több helyen végzett és több éves próbasütések eredményeként a legjobbat ki tudták hozni – adalékanyagok hozzáadása nélkül – a Hungaro durumrozsból.
Az ő szaktanácsadásuk mellett lesz lehetősége az érdeklődő pékségeknek elindítani ennek az ígéretes fajtának a lisztjéből készült termékek (pékáruk, sütemények) gyártását.
A Durumrozs liszttől a pékáruig – jövőbeni specifikus technológiai innováció – címet viselő előadásukban ismertetésre került, hogy tervezik teljesen bio (öko) vonal elindítását is, amely a biotermesztésből származó Hungaro durumrozsot használ, és abból adalékanyagok nélkül készít élelmiszereket (pékárut).
Ebben az elsők között Erdődi Imre debreceni biogazdával kívánnak együttműködni, aki jelen volt ezen a rendezvényen is, és aki az itt megkóstolható teljes kiőrlésű lisztből készített termékek alapanyagát – a bio Hungaro durumrozsot termelte.
De Dr. Kelemen Béla tarpai biogazda kapcsolatrendszerére is építkezni akarnak, aki eltökélt híve és szószólója az egészséges táplálkozásnak – így a durumrozs fogyasztásának is.
S hogy miért is érdemes foglalkozni e fajta bio termesztésével?
Mert egy jól kiépített integráció keretein belül biztosítva van a kellő piaci háttér, s mert a konvencionális módon termesztett növényekkel szemben várhatóan jóval magasabb árat lehet majd realizálni az értékesítésnél.