fbpx

Útmutató a szárazon-állás időszakának megszervezésére

Írta: Szerkesztőség - 2011 szeptember 20.

Nehéz feladat az átmeneti időszakban szükséges megfelelő takarmányozási és környezeti feltételek megteremtése oly módon, hogy közben a tehenek elérjék teljes genetikai potenciáljukat minimális egészségügyi problémák mellett. Az átmeneti időszak fontosságát számos telepen alábecsülik és a termelés szempontjából kieső időszakként tartják számon, miközben a készleteket pazarolják.

A sikeres átmeneti időszak stratégiája, hogy segítségével javul az egészség, segít elérni a tehenek teljes genetikai potenciálját a tejtermelés és a minőség terén, emellett elősegíti a jövedelmezőséget.

A szárazon-állás időszakának feladata csökkenteni az emésztési és anyagcserezavarokat, illetve a fertőző betegséget előfordulását, felkészíteni a bendőt a tejtermelés időszakára

• Előkészíteni a tőgyet a következő laktációra

• Elérni az optimális testtömeg-indexet (body condition score)

• Táplálni a növekvő borjút

 

Az átmeneti időszak

Hagyományosan a tehenek termelési ciklusa két részből áll, ami a szárazon-állás és a tejtermelés időszaka.

Azonban sokkal több odafigyelést igényel a borjazást megelőző és követő 3-3 hét, mivel ebben az időszakban a legerősebb a fizikai és az anyagcsere okozta megterhelés.

A szükséges szervezési követelmények alkalmazásának mellőzése kapcsolatban lehet fokozott egészségügyi problémákkal, csökkenő takarmányfelvétellel és tejtermeléssel, csökkenő szaporasági hatékonysággal, az anyagcsere és emésztési zavarokra fokozott érzékenységgel és a masztitisz fokozott előfordulásával.

 

Gyakori anyagcserezavarok és betegségek az átmeneti időszakban

Az egészségügyi problémák megjelenése figyelmet érdemel, különösen a laktáció első két hónapjában, hozzávetőlegesen minden második tehén legalább egyszer érintett a borjazás és a csúcstermelés közti időszakban.

A betegségekből eredő költségek a legtöbb telepen nem ismertek vagy alulbecsülik őket.

 

Jelentős megtakarítások érhetők el, ha az országos átlag-előfordulás gyakoriságát megfelezzük

£/100 tehén p.a.

Klinikai masztitisz

2250

Szaporodási zavarok

3400

Ellés utáni bénulás

2000

Tejláz

850

Összesen

8500

Adatok: Kossaibati and Esslemont; Green, (2002)

 

A betegségek kialakulásának kockázati tényezői a borjazás körüli időszakban

A klinikai és szubklinikai rendellenességek legtöbbjének kialakulása többtényezős folyamat, amely azt jelenti, hogy több rizikófaktor kapcsolatba hozható minden betegséggel.

Továbbá köztudomású, hogy a leggyakoribb rendellenességek erősen összefüggnek és eredetük illetve kialakulásuk oka is megegyezik.

Következésképpen, a potenciális kockázati tényezők csökkentésének legsikeresebb stratégiája, ha azokat egységesen kezeljük.

 

Kockázati tényezők a szárazon állás időszakában

 

Betegségek

Alacsony energiafelvétel

Elégtelen ásványianyag és vitaminfelvétel

Acidózis

K vitamin felesleg

immunszupresszió

Idősebb tehenek

Elhízott tehenek

Elégtelen környezet

Kölcsönhatás más betegségekkel

Tejláz

X

X

X

X

Ketózis

X

X

X

X

Szaporodási rendellenességek

X

X

X

X

X

Ellés utáni bénulás

X

X

X

X

X

Masztitisz

X

X

X

X

X

X

X

 

A szárazonálló tehenek ellátása

 

Késői laktáció

Elapasztás

A laktáció utolsó 3 hónapja

Elapasztás kezdete: 50-70 nappal a borjazás várható ideje előtt

Testtömegindex

3 ± 0.5

3 ± 0.5

Adag

Sok abrak, kevés koncentrátum

Kizárólag abraktakarmány

Takarmány

Legeltetés/tartósított takarmány

Tartósított takarmány/szalma

Koncentrátum

A hozamnak megfelelően etessünk tejelő tehén koncentrátumot és módosítsuk a mértékét a testtömegindexnek megfelelően.

Semmi

Szervezés

Ellenőrizzük a borjazás dátumát.

A szárazonállás időszakában esedékes kezelések megbeszélése az állatorvossal.

Környezet

Elkülönítés

 

Miért etessünk az átmeneti időszakban speciális takarmányt?

 

Az átmeneti időszakban legfontosabb célja többek között, hogy erősítsük az immunrendszert, csökkentsük a testzsír felhasználását a borjazás körüli időszakban, fenntartsuk a vér normális Ca szintjét borjazáskor és utána is.

Erősítsük a tehenek étvágyát a szárazon-állás és a korai laktáció időszakában valamint felkészítsük a bendőt a laktációt megelőzően.

A korai bendőfejlődés elősegítése

A bendőpapillák feladata, hogy a tápanyagokat felvegye.

A szárazonállás időszakában a papillák mérete lecsökken az alacsonyabb tápanyagfelvétel következményeként.

Öt hétig tart, amíg visszanyerik eredeti méretüket és a bendőben lejzajló keményítőbontás elősegíti ezt a folyamatot, ezért olyan fontos, hogy magas energiatartalmú takarmányt etessünk a korai laktációra való előkészítés időszakában.

A szárazon állás korai szakasza az első 30-40 nap, amikor a takarmányozás jellege még abraktakarmányozás, tehát legeltetés, tartósított takarmány, szalma.

Ellenőrizzük az energia-felvételt, hogy elérjük a megfelelő testtömeg-indexet (3 ± 0.5).

Etessünk ásványi anyagokat vagy kevés koncentrátumot, hogy biztosítsuk a megfelelő ásványi anyag és vitamin felvételt.

A koncentrátum ajánlott mennyisége 0-1 kg. Az állatokat elkülönítve tartsuk, és figyelmet kell fordítanunk a lábápolásra, körmözésre.

 

Az átmeneti időszak a szárazon-állás utolsó 21 és a laktáció első 21 napja.

Ebben az időszakban etessük ugyanazt az abrakot, amit a tejelő tehenek kapnak.

Meggondolandó kis mennyiségű szalma etetése is, ha savas vagy magas keményítőtartalmú abrakot etetünk, viszont óvakodjunk nagy mennyiségű friss füvet etetni.

Az ajánlott koncentrátum adag 2-4 kg, amit adagolva adjunk csak, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagfelvételt.

Elkülönítve tartsuk az állatokat. Minimalizáljuk a stressz behatást, mint pl. hirtelen takarmányváltás vagy átcsoportosítás.

Biztosítsunk abrak/TMR etetést ad-libitum úgy, hogy a bendőben hagyjunk elegendő helyet, ahhoz, hogy az állatok még fogyaszthassanak.

A fel nem vett takarmányt minden nap távolítsuk el. Mindig legyen az állatok előtt friss tiszta víz.

Állítsuk vissza a kalcium-felvételt a borjazáskor azonnal.

A korai laktáció a laktáció első 120 napja, amikor a tejtermelés függvényében magas tápanyagértékű, jó minőségű fű és/vagy tartósított takarmányt kell adnunk olyan szinten, hogy elérjük a kitűzött tejtermelési szintet úgy, hogy közben a testtömeg (2.5 ± 0.5) ne csökkenjen.

A takarmányváltás fokozatos legyen, miközben maximum 4 kg koncentrátumot etessünk és biztosítsunk elegendő rostanyagot a bendő tökéletes működéséhez.

Természetesen mindhárom szakaszban biztosítsunk tiszta, hűvös kényelmes helyet, hogy csökkentsük a tőgy-gyulladás kockázatát a szárazon-állás ideje alatt.

 

Maximalizáljuk a szárazanyag felvételt

A szárazanyag felvétel az utolsó 3 hétben csökken. Ez a csökkenés a borjazást megelőző héten éri el maximumát.

Az étvágy elvesztésének oka még nem teljesen tisztázott, habár részben a magzat növekedésével összefüggésbe hozható, inkább a hormonális változásnak köszönhető.

Ahhoz, hogy a takarmányfelvétel csökkenését kiegyensúlyozzuk, növelni kell a takarmányadag energiatartalmát 2-4 kg koncentrátummal, így megakadályozzuk a negatív energiamérleg kialakulását.

 

Egészségügyi gondok a borjazás körüli időszakban

Metabolikus és fertőzéses betegségek előfordulása leginkább közvetlenül az ellés előtt és elléskor a legvalószínűbb.

Ezalatt az idő alatt erőteljes anyagcsere és fizikai változáson mennek keresztül.

Ezek a változások stresszorként működhetnek, és ugyancsak növelhetik a gyulladásos megbetegedések és anyagcserezavarok valószínűségét.

Immunszupresszió és tejelő tehenek egészsége

Borjazáskor minden tehén immunrendszere csökkent hatékonysággal küzd a fertőzések ellen, ami növeli a masztitisz és méhgyulladásra való fogékonyságot.

A borjazás kori immunszupresszió oka főként az ellést megelőző hormonális változás.

Továbbá a krónikus energia, fehérje, vitamin és ásványi anyag hiány hozható kapcsolatba a betegségekkel szembeni fogékonyság növekedésével.

A kulcsfontosságú tápanyagok, amelyek segítenek szinten tartani az egészséges immunrendszert:

• energia és fehérjehiány kialakulásának megelőzése

• Szelén és nagy mennyiségű E-vitamin etetése

Takarmányozási ajánlások:

 

Paraméterek

Korai szárazon állás ideje

Átmeneti időszak

Korai laktáció

Energia

MJ/kg/DM

9.5-10

11-12

≥12

Nyersfehérje

% DM

12-14

13-16

17.5-18.5

Természetesen lebontható rost NDF

Min.%DM

35-40

35

33

Szelén

Mg/állat/nap

3-4

3-4

5-8

E vitamin

IU/állat/nap

1000

1000-2000

500-2000

 

Általános anyagcserezavarok és betegségek megelőzési stratégiái, amelyek veszélyeztetik a teheneket a borjazás körüli időszakban:

Masztitisz: Biztosítsunk tiszta, száraz környezetet. A mikroösszetevők és energia optimalizálásával segítsük az immunrendszer megfelelő működését úgy, hogy magas szelén és E-vitamin tartalmú – speciálisan az átmeneti időszakra összeállított – koncentrátumot etetünk.

Tervezzük meg az ellenőrzés folyamatát az állatorvossal (mint pl. az 5 pontos masztitisz kontrol terv).

tózis/ Zsíros máj szindróma: Előzzük meg, hogy a tehenek elhízzanak.

Optimalizáljuk a szárazanyagfelvételt úgy, hogy a napi energiaszükségletet kielégítsük.

Tejláz: Etessünk alacsony kálcium tartalmú adagot vagy válasszuk a takarmányozási kation-anion egyensúly stratégiát állatorvosi felügyelet mellett.

Biztosítsunk elegendő magnéziumot, emeljük a kálcium ellátást az ellés után azonnal, főleg idősebb tehenek esetében.

Ellenőrizzük a kálium felvételt, valamint mérlegeljük a zöldtakarmány arányának csökkentését.

Ellés utáni bénulás: Etessünk kiegyensúlyozott takarmányt, óvakodjunk a túl sok keményítő és cukor etetésétől, biztosítsunk elegendő rostot, figyeljünk oda a mikroösszetevők megfelelő mennyiségére.

Újabb kutatások beigazolták, hogy egy a B csoportból származó vitamin (Biotin) javítja a köröm, szarv minőségét.

Fokozatosan adagoljuk az új takarmányt. A lábápolást ebben az időben a legcélszerűbb elvégezni.

Oltógyomor áthelyeződés: Óvakodjunk az acidózistól és biztosítsunk elegendő rostot. Az ellés napján ízletes takarmányt etessünk.

Szaporodási zavarok: Optimalizáljuk az energia-felvételt az átmeneti és a korai laktációs időszakban, ne etessünk túl sok lebomló fehérjét.

 

Takács Tamás