fbpx

Istállóhigiénia az ellést megelőző időszakban

Írta: - 2017 november 17.

Az állatok csak akkor tudnak genetikai képességüknek megfelelő szinten, egészségesen, és gazdaságosan termelni, ha a takarmányozási igény biztosításán felül a megfelelő istálló- és termelési higiéniáról is gondoskodunk. Fajtól, hasznosítási típustól, kortól, termelési állapottól függetlenül folyamatosan törekedni kell arra, hogy a fertőzéseket okozó baktériumok számát alacsonyan tartsuk, csökkentsük a betegségeket okozó rovarok életterét, és megszüntessük a káros istállókörnyezetet okozó magas páratartalmat, ammóniagázt. Legyen szó juhászatról, kecskefarmról, húshasznú vagy tejelőszarvasmarha-ágazatról, a fertőzési lánc megszakítása és a tiszta környezet fenntartása alapvető követelmény az állat születésétől kezdve a termelés végéig. A termelési lánc teljes hosszában nagy odafigyelést igényel ez a feladat, de vannak olyan kritikus időszakok, amikor nem lehet hibázni, hiszen az súlyos kieséssel, gazdasági veszteséggel jár.

Felkészítés az ellésre

Az ellés tervezett időpontja előtt 1-2 hónappal el kell kezdeni az elletőistálló, akol higiéniájának kialakítását. Az első feladat a kitrágyázás és az üres épület fertőtlenítése. A fertőtlenítéshez olyan készítményt célszerű használni, ami a mészhidráton felül valamilyen baktericid hatóanyagot is tartalmaz, így nagyobb hatásfokkal csökkenti az istállóban lévő baktériumok számát. Ezt a kezelést érdemes hetente, az almozás előtt megismételni. Az itatók környezetére különösen nagy gondot kell fordítani, hiszen a nedves környezetben a baktériumok gyorsabban elszaporodnak. Fontos, hogy az itatók is heti rendszerességgel ki legyenek takarítva, mert a vízben megtelepedő algák könnyen okoznak hasmenést az állománynál.

A megfelelő elletői higiénia kialakítása azért is fontos feladat, mert nem csupán az anya igényeit biztosítjuk ezzel, hanem az alacsony immunitással születő utódok is igénylik a tiszta higiénikus környezetet. Számos üzemi tapasztalat bizonyítja, hogy baktericid hatóanyagot (szalicilsav) is tartalmazó komplex fertőtlenítőszer használatával csökkenthető a borjú-, illetve báránykori hasmenés kialakulása. A hasmenés kezelése nem csak drága és körülményes feladat, de a nagy mortalitás miatt nagy gazdasági kiesést is okoz.

Egyedi borjúketrecek fertőtlenítése

Az ősz közeledtével a tejtermelő telepeken is egyre nagyobb gondot okoz a borjak hasmenése. A nem megfelelő technológia (nem megfelelően kezelt, hidegen itatott tejpótló) mellett a párás levegő, a vizes alom egyaránt fokozzák a hasmenés kialakulásának kockázatát. A Steinmann-ketrecek folyamatos almozása és az alom heti egyszeri kezelése azonban hatékonyan védelmet nyújt az E. Coli és a Staphylococcus baktériumfajok ellen. A fertőtlenítő szerek nagyfokú higroszkópos tulajdonságának köszönhetően az alom páratartalmát is megkötik, így komfortosabb környezetet biztosítanak a borjak számára.

Betegistállók, elkülönítők fertőtlenítése

A beteg állatok esetében feltétlenül fontos a felülfertőzések elkerülése. A különböző antibiotikumos kezeléseket hatékonyan lehet kiegészíteni a folyamatos friss alom biztosításával és az alom fertőtlenítésével. A komplex fertőtlenítő szereknek köszönhetően a baktériumfajok pusztulása folyamatos, újbóli felszaporodásuk gátolt. Amennyiben olyan készítményt használ, ami a keletkező ammóniát is megköti (alumíniumszulfát-tartalom) elkerülheti a légzőszervi megbetegedéseket. Az alumíniumszulfát-tartalmú termékek másik előnye, hogy oldhatatlan sók formájában kötik le a karbonsavakat, így szabályozzák az alom pH-értékét.

„A higiénia az istállóban kezdődik.” Ezt az örökérvényű kijelentést érdemes folyamatosan szem előtt tartani annak érdekében, hogy állataink egészségesen fejlődjenek, és hosszú időn keresztül magas színvonalon termeljenek. A megfelelő istállóhigiénia kialakítása és fenntartása csökkenti a betegségek kialakulását, és az ebből adódó költségeket, növeli a gazdálkodás hatékonyságát.

Kürthy-Molnár Zoltán