fbpx

Magyarországon indult a CASE IH kombájnspecialistáinak képzési programja

Írta: - 2017 november 17.

Október közepén a gesztelyi Gergely Farm adott otthont a CASE IH európai képzési programjának kezdő állomásához, ahova Közép-Kelet-Európa leendő kombájnspecialistáit várták. A borsodi gazdaság biztosított tökéletes terepet kedvező hozamot ígérő kukorica és napraforgó tábláival, a tréning műszaki és szervizhátterét pedig a CASE IH hazai képviselője, az AGRO-BÉKÉS Kft. látta el.

Egyre szűkülő betakarítási idő, nagyobb piac az Axial Flow kombájnoknak

A CASE IH ezzel az állomással indította el azt a közel kétéves tréningprogramot, melynek során az egyes országok CASE IH kereskedőinek műszaki szakembereit képzik olyan kombájnspecialistákká, akik képesek a térségükben működő Axial Flow kombájnokkal kapcsolatban teljes körű műszaki támogatást nyújtani, beállításaikat a maximális teljesítmény, minimális törtszem és szemveszteség érdekében finomra hangolni, segíteni a kombájntulajdonosoknak abban, hogy legtöbbet hozhassák ki betakarítógépeikből.

Az időjárás egyre szűkebb betakarítási időszakokat tesz lehetővé, mely leginkább a kalászosok aratása során hozhatja ki az Axial Flow kombájnok hatalmas teljesítményét. Így nem csupán ezeknek a kombájnoknak, de a hozzájuk kapcsolódó háttérszolgáltatásoknak és a kombájnok lelkét jól ismerő szakembereknek is jelentős szerepe van és lesz a jövőben a magyar piacon is.

Mit tud egy kombájnspecialista?

Először is ismeri az Axial Flow kombájnok lelkét is, minden egyes elemét, azok szerepét, funkcióját, átlátja az egyrotoros cséplés teljes technológiáját. Gesztelyen három különböző kombájnt ismertek meg tüzetesen. Egy Axial Flow 7240-est, 12 soros NAS napraforgó-adapterrel, 8230-as kombájnt, mely 12 soros CASE IH kukoricaasztallal dolgozott, és egy 7140-es gépet, ami 8 soros csukható CASE IH kukoricaadaptert kapott.

A titok pedig a beállításokban rejlik. A 7240-es és a napraforgó-aratás adta a lehetőséget arra, hogy megismerjék a beállítások fontosságát, hiszen itt speciális kosarazásra és cséplőkörmökre van szükség. A rosta, szelelőventilátor, ferdefelhordó-beállítások egyenként és igen nagymértékben befolyásolják a szemveszteséget és a szemtisztaságot. Az egyes paraméterek beállításával száraz és nedves terményben is megtanulhatták, hogy milyen eredményeket hoz egy-egy beállítás finomra hangolása.

A 7140-es kombájn- és a törtszem-specializáció külön napot kapott a programban. A törtszem mennyiségét kukoricára beállított és nem jól beállított kombájnnál is mérték, mindegyiknél egyenként vizsgálták a rotorfordulat, cséplőhézagok, kosarazás szerepét az elért eredmények kapcsán. Az elméleti, beállításokhoz kötődő programot a beállítások elvégzése, gyakorlati munka követte.

Kézben kell tartani a betakarítás minőségét

A minél alacsonyabb törtszem és szemveszteség nem csupán belső beállításokkal érhető el, nagyon fontos szerepe van az adapter helyes beállításának is. A betakarítás során keletkező veszteség állhat előveszteségből (melyet a tábla vizsgálata során kizártak), az adapter helytelen beállításából adódó veszteségből, és a már említett, rotornál és rostánál keletkező veszteségből. Az adapterveszteség könnyedén követhető a talajon, akár már 100 m után is, és kezelhető a vágóasztal hidraulikus törőléc-állításával. Több esetet modelleztek a tréning során, a törőléc hézagállításával és a dőlésszög beállításával a kezdeti 3-4%-os szemveszteséget sikerült 0,5%-ra csökkenteni.

Mint minden tréninget, ezt is vizsgával, teszttel zárták, melynek során arra voltak kíváncsiak, hogy a leendő kombájnspecialisták képesek-e kézben tartani a betakarítás minőségét. Ehhez a tökéletesen finomra hangolt kombájnokat több pontban is „elállítottak”, cséplőhézagra, rotorfordulatszámra, rostaszögekre, adapterre, törőlécre, szecskázóra vonatkozóan. Próbaaratás és mérések után meg kellett találni azokat a paramétereket, amik a kedvezőtlen értékeket okozták, és ismét finomra hangolni a kombájnt.

A tréningsorozat természetesen folytatódik, fontos szerep jut majd a precíziós gazdálkodás gyakorlati használatának és a kalászosok betakarításának is.


http://www.agrobekes.hu