Átadták Közép-Európa egyik legnagyobb állategészségügyi és pet centrumát

Az Alphacégcsoport új taggal bővült, de az ünnepélyes átadás nemcsak szalagátvágásrólszólt, hanem a családról, sok-sok munkáról, a cég múltjának már-már történelmipillanatairól, elért eredményekről és természetesen a jövőről. Aki ismeri vagyhallotta már Dr. Móré Attila tulajdonost, az azt is tudhatta, hogy a jelentősberuházás ellenére lényegretörő és humorral megtűzdelt lesz a megnyitóünnepség.

Ahobbiállatokkal kapcsolatos termékek piacán világviszonylatban tavaly csaknem 6százalékkal, 70 milliárd dollárra nőtt a forgalom, ez évre pedig 3 százalékosbővülés várható (még mindig az USA a legnagyobb piac, Brazília a második, de aleggyorsabban növekvők közt szerepel Oroszország, India és Kína, és figyelemreméltó növekedés tapasztalható Törökországban és Vietnamban is). A magyar piacifolyamatok nagyvonalakban megfelelnek a világpiaci trendnek, az iparág a válságellenére is az élelmiszer-gazdaság húzóágazata maradt hazánkban. A hazai Alphacégcsoport sikere nemcsak valamiféle trenden alapult, sokkal inkább folyamatosszaktudáson, fejlesztésen, kutatáson és ? ahogy a tulajdonos jellemezte ?bátorságon. Az állatkórházat működtető, állatgyógyászati termékeket, tápokat ésa kedvtelésből tartott állatok számára felszerelési cikkeket forgalmazó 20 évesszékesfehérvári vállalkozás mára jelentős cégcsoporttá alakult, a piac mindenszegmensében a piacvezetők közé tartozik, országszerte 7 állatgyógyszer és petközponttal, szakáruházakkal, Bábolnán saját gyógyszergyárral, és az egészországot lefedő 22 tagú franchise üzleti hálózattal rendelkezik.

A forgalomméreteinek illusztrálására: ma már 72.000 regisztrált vásárló mintegy 40.000cikk közül választhat, tehát egy logisztikai központ kiépítése valóbanelkerülhetetlenné vált. Az 1 milliárd forintos beruházás négy ütemben készültel, jelenleg 85%os kihasználtsággal üzemel, közel 5.000 raklapnyi áruval várjaa kiskereskedőket és végfelhasználókat, hetente 150 t áru hagyja el a központitelephelyet, ami fele a teljes forgalomnak. A 372 főt foglalkoztató cégnek sajátlogisztikai lánc kialakítására a naprakész kiszolgálás miatt volt szükség,mivel termékeit a megrendelőkhöz max. 24 órán belül eljuttatja, de pl. hadélelőtt 9-ig érkezik be a megrendelés, akkor még aznap megérkezik az áru. Ehheza volumenhez és a további tervekhez épült a 7.000 m2-es logisztikaiközpont, amelyet a partnerek, állatorvosok, a sajtó képviselői is bejárhattakmár működés közben.

A közeljövő

Az élet és afejlesztés sem fog megállni a cégcsoportnál az ünnepélyes átadást követően. Asaját gyógyszergyártó bázissal épp a magyar állatgyógyszer-gyártást igyekeznekfenntartani és fellendíteni, a hazai tudásba és fejlesztésbe vetett hittelpedig a humán gyógyszer ágazatban is meg kívánnak jelenni. A kiépítés alattálló sub-franchise rendszerrel pedig a már működőállateledel-kiskereskedéseknek és állatorvosi praxisoknak adják meg alehetőséget, hogy eladáskulturát, termékkínálatot és továbbképzéseketbiztosítva, az Alpha cégcsoport előnyeit kihasználva, együttműködve tudjákmunkájukat tovább folytatni. A multinacionális kereskedelmi láncokmegjelenésével ugyanis pont ezeknek az üzleteknek vált kérdésessé továbbihelyük a piacon, ezzel a rendszerrel viszont mintegy hátországot kapnak versenyképesműködésükhöz.

Olvasóink márjól ismerik az Organit Kft nevét és talajjavításra, termésfokozásra alkalmashuminsav alapú Dudarit termékét. A devecseri iszapkatasztrófa megállítójakéntismert cég képviseletében dr. Csicsor János ügyvezető az állattartók körébenkedvelt, takarmányozásban használt Vitapol termékcsaládot mutatta be ajelenlévőknek.

A sajtótképviselve minden bizonnyal más szemszögből láthattam a beruházást, de azelmaradhatatlan hivatalos köszöntők mellett meghitt, valóban családipillanatoknak voltunk szemtanúi, hiszen az ünnepségen megjelent a teljes Mórécsalád apraja-nagyja, és valószínűleg nemcsak engem hatottak meg atulajdonosnak az édesapjához intézett köszönő és elismerő szavai.

Még egy inkább személyes,mint szakmai anekdóta: még csak híre volt a válságnak, mikor Móré Attila mindenkollégáját meghívta egy jégkorongmérkőzésre (a Sapa Fehérvár AV19 csapatelhívatott szurkolójaként). Miért? Íme a válasz: ?Ha így tudtok küzdeni,megmarad a munkahelyetek.? Az eredmény pedig magáért beszél.

Zárszóként a beszámolómat a cég küldetésével fejezembe, ami a teljes hazai állattenyésztés mottójául is jól hangzana, talán rá isférne: ?Legjobb tudásunk szerint növelni a magyar állattenyésztőkversenyképességét, valamint segíteni az állatok jólétének és egészségénekmegtartását gazdájuk legnagyobb örömére.

Sándor Ildikó

Az Alpha cégcsoport tagjai:

? Alpha-VetÁllatgyógyászati Kft. Állatgyógyászat (állatkórház), állatpatika és Alpha PressGrafikai Stúdió

? Alpha-Pet FoodKft. Állateledel forgalmazása

? PhylaxiaPharma Kft. Állatgyógyászati termékeket gyártása és forgalmazása

? Organit Termelőés Kereskedelmi Kft. Huminsav alapú és bio takarmánykiegészítők gyártása ésforgalmazása

Tartalom közti banner a cikk végére
yes