fbpx

200 év gyakorlat a zöldtakarmány-előállításban

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 25.
ikr kuhn zöldtakarmány kasza
A már jól bevált Lift Control kaszák teljesítményigénye alacsony, és a prémium kategóriás kaszák vágási minőségét nyújtja. A hidropneumatikus talajkövető rendszer képes az egyenetlen talajfelületet lekövetni, ezáltal a takarmány tisztasága biztosított, mivel nem kerül talajmaradvány a levágott rendbe.
ikr kuhn zöldtakarmány kasza
A Lift Control család öt különböző munkaszélességű változata érhető el 2,8 métertől egészen 4,4 méterig függesztett kivitelben.
A Lift Control rendszer hidraulikusan biztosítja a kaszagerendelyt elakadással szemben is.
Láthatatlan vagy észre nem vett akadállyal való ütközés esetén a gerendely automatikusan hátracsukódik, és kiemelkedik, amíg az akadály el nem hárul.
A család legnagyobb tagja önmagában is egy újdonság, mivel 4,4 méteres munkaszélességével egyedülálló a függesztett tárcsás kaszák közt. Használatával igazán nagy területteljesítmény érhető el.
ikr kuhn zöldtakarmány kasza
ikr kuhn zöldtakarmány kasza

A KUHN egyedi kialakítású szársértős kaszái segítségével töredékére csökkenthető a szálastakarmány száradási periódusa.

Az FC kaszacsalád szársértői elérhetőek lengőujjas és gumihengeres kivitelben. Szárroppantós függesztett kivitelű kaszák mellett vontatott és frontfüggesztésű változatban is készülnek.
Használatukkal lehetőség nyílik a munkasebesség jelentős megnövelésére.
Kombinációban alkalmazva, három kasza, egy front és kettő hátsó függesztett egység együttes alkalmazásával akár 8,8 méteres munkaszélességben.
Ovális kaszatárcsáik aerodinamikai kialakításuknak köszönhetően biztosítják a tiszta és egyenletes vágásminőséget.
A KUHN FC kaszái példaértékű vágásminőséget kínálnak optimális tömegű és a legapróbb részletekig tökéletesített vágószerkezeteinek segítségével.
A rendterítők és a nagyobb rendképzők között is több újdonság található.
 A GF rendterítők függesztett kivitelű változatai közt jelent meg a GF 422 4,2 méteres, a GF502 és a GF 642 5 méteres és 6,4 méteres munkaszélességgel.
KUHN GF családjának rendterítői letisztult műszaki megoldásokat tartalmaznak, ennek köszönhetően megbízhatóak, könnyen kezelhetőek akár 10 méter feletti munkaszélesség esetén is.
ikr kuhn zöldtakarmány rendképző

A rendképző gépek családja pedig a GA 8121 típussal bővült.

Különlegessége, hogy ez a legnagyobb, még mechanikus hajtással rendelkező, ezért kedvező áron elérhető 8 méteres munkaszélességű közép-rendképző.
A KUHN GA rendképzői közül minden gazdaság számára megtalálható a megfelelő megoldás, legyen szükség akár egyszerűbb egy rotoros, vagy akár az óriási munkaszélességben dolgozó négy rotoros gépről.
A gyártó különös figyelmet fordít a tervezés és fejlesztés során a talajkövetési képesség tökéletesítésére, melynek segítségével a legnehezebb körülmények között is maradéktalanul gyűjthető rendbe a levágott zöldtakarmány.
A KUHN legnagyobb teljesítményű rendképzői a hidraulikus hajtású rotoroknak köszönhetően egyedülálló kapacitásúak, és megbízhatóak minimális karbantartási igény mellett.
A KUHN rendképző gépeiben alkalmazott egyedülálló DIGIDRIVE® rendszer kiküszöböli a bonyolult tengelykapcsolók alkalmazását ezzel, csökkentve a meghibásodás esélyét.
kuhn merge maxx 900 rendképző
A legújabb fejlesztés a Kuhn rendképző családjában a Merge Maxx 900 szállítószalagos rendképző.
A szalagos gyűjtés előnye, hogy a tápanyag-érték megmarad a növényben.
Például a lucernánál, ahol a tápérték a levelekben helyezkedik el, nagyon fontos, hogy kíméletes módszert válasszunk a rendkezeléshez a lehető legkevesebb levélveszteség eléréséhez.

A Merge Maxx rendfelszedője kíméletesen összegyűjti, és a szállítószalagra helyezi a takarmányt.

kuhn merge maxx 900 rendképző
A Merge Maxx 1,4 és 1,8 méter közötti rendszélességgel és 3 méteren belüli szállítási szélességgel rendelkezik, nagy teljesítményét a 9,1 méteres munkaszélesség biztosítja.
Mivel a Merge Maxx 900 képes a rendeket baloldalra, jobboldalra vagy akár középre is képezni, így lehetővé teszi, hogy nagyobb anyagmennyiséget juttassunk egy rendre.
Nagy előnye, hogy a takarmányt nem a földön sodorjuk, hanem a szalagon juttatjuk a kívánt rendre, ez által minimálisra csökkentjük a szennyező talajmaradványok mennyiséget a takarmányban.
Így egy könnyű, laza rendet hagy maga után.