fbpx

Örülünk, hogy megtaláltuk

Írta: Kohout Zoltán - 2019 február 20.

Nemcsak permetezéskor vagy betakarításkor, hanem gyakran bálázáskor is nagy jelentőségű a gyorsaság: ha fenyeget az eső, mielőbb rendbe, aztán bálába kell szedni a szálastakarmányt. Ahol szűkebb táblaszegletek, változatos talajviszonyok nehezítik a munkát, ott különösen elkél az olyan rendképző, amely mérete révén praktikusan, ügyesen „forgolódik”, felépítése folytán jól követi a talajegyenetlenségeket. Ezt tapasztalják a Kárász-birtokon, Ágasegyházán, ahol a Szakadáth-Gépker szakmai tanácsai folytán választották a Kongskilde rendképzőjét – s most nemcsak a gépnek örülnek, hanem a kereskedővel kialakult jó kapcsolatnak is.

Szakadáth-gépker

A Kárász-család – Roland és két fivére – a Bács-Kiskun megyei Ágasegyházán mintegy 700 hektáron termeli meg állattartótelepének takarmányát. A több száz szarvasmarhának a kukoricán kívül mindent maguk állítanak elő, így aztán van bőven báláznivaló lucerna, széna. Csakhogy a földek egy jó része fasorokkal, szűk fordulókkal tagolt táblarészeket is magába foglal, a talajviszonyok pedig egyenetlenek. – Korábbról van egy használtan vásárolt német sodrónk, de az egyrészt sokszor túl nagy, nehézkes a kezelése a fordulókban, sokszor belemar a földbe, akadozik a sok fűvel… Szóval, szükségünk volt egy olyanra, ami egy kicsivel kisebb, de jól követi a talajt, és könnyebb kezelni – mondja Kárász Roland.

Miután a Kárász-gazdaság korábban már vásárolt, és elégedetten használ egy Lely 320-as tárcsás kaszát, jó véleménnyel voltak a Szakadáth-Gépker kínálatáról és szolgáltatásairól.

Örültünk, amikor megtaláltuk a céget, mert nagyon pozitívan értékeltük, hogy a Szakadáth-Gépker szakemberei nemcsak eladni akartak valamit, hanem alaposan átgondolták, milyen adottságai vannak a mi gazdaságunknak, és mi volna igazán jó a mi igényeinknek. Így került szóba a Kongskilde 1410s. Már a kipróbáláskor láttuk, hogy beválik majd, és így is lett. Rendkívül szép munkát végez, kifejezetten jó utána bálázni! A korábbinál sokkal jobban követi a talajt, nem kap bele a földbe, és nem is hagy el az anyagból a földön – fejti ki Roland. Kitér arra is, hogy gyorsabb, kényelmesebb és praktikusabb is a munkavégzés a Kongskildével.

Minden irányban ügyes, könnyű, jó forogni vele, óriási előny, hogy a hidraulikája könnyedén kiemeli alulról a karokat, nem kell kézzel bajlódni, megállni, állítgatni… Márpedig a gyorsaság nagyon fontos. Ha a kaszálás után eső várható, akkor gyakran még fél óra is számít, ne penészedjen a széna a tarlón! A Kárász-farmon egyébként arra számítanak, hogy a robusztus Kongskilde rendképző a tartósság terén is megállja majd a helyét. A 3,6-6,35 méteres munkaszélességben dolgozó, kétrotoros gép rotorátmérője 3 méteres, a rotorokon 12 kar van; s egy vagy két rend összehordására képes. Nem is nagyon „kímélik”: a tavalyi szezont már szinte egészében az újonnan vásárolt dán márka gépével vitték végig.

Ezért is nagyon pozitív a véleményem a Szakadáth-Gépker vezetőiről, szakembereiről. Úgy viselkedtek, mint akiknek tényleg fontos, hogy a partner, a vevő azt kapja, amire igazáén szüksége van, még akkor is, ha ezzel egy olcsóbb terméket adnak is el. A korrektség mellett tehát a szakmai tanácsaikra, a felkészültségükre is lehet számítani – mondja Kárász Roland. Azt is hozzáteszi: „olyat is ritkán tapasztalni, hogy ha elfogy a bálaháló, akár szombaton is kihozzák”.

További részletek a videóban: