fbpx

2019. év hala a vörösszárnyú keszeg

Írta: Csomor Zsolt - 2019 január 02.

A 2019-es év hala választása a korábbiaknál lényegesen nagyobb érdeklődés mellett zajlott, olvasható a Magyar Haltani Társaság honlapján.

vörösszárnyú keszeg

Az idei év hala a vörösszárnyú keszeg: az öröm azonban nem felhőtlen, mert valaki nem megengedett módon igyekezett befolyásolni az eredményt. A szabálytalanul leadott szavazatok levonásával is a voksok legnagyobb részét a vörösszárnyú keszeg kapta. Második helyen a védett szivárványos ökle, harmadikon pedig a sebes pisztráng végzett.

A győztes vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythrophthalmus) az egyik legszebb hazai halunk, élénkvörös úszói impozáns megjelenést adnak neki. Közepes termetű faj, ami Európában és Nyugat-Ázsiában terjedt el. Kimondottan az állóvizeket és a lassú vízfolyásokat kedveli: lápokban, mocsarakban, holtmedrekben, csatornákban, a lassabb folyóvizek parti zónájában figyelhetjük meg kisebb-nagyobb csapatait, amint a vízfelszín közelében úszkálnak.

Étlapján meghatározó szerepet töltenek be a növényi eredetű táplálékok a fonalas algáktól a vízinövények hajtásain át a magvakig egyaránt. Vegetáriánus életmódjával egyedülálló a hazai halfajok között.

Fölfelé nyíló szájáról és élénkvörös úszóiról könnyen felismerhető, de a hozzá nagyon hasonló bodorkával még a kezdő horgászok is gyakran összetévesztik, pedig a hátúszó helyzete alapján biztosan megkülönböztethető egymástól a két faj. A bodorka hát és has úszója szinte egy függőleges vonalban ered, míg a vörösszárnyú keszeg hátúszója a has úszóknál jóval hátrébb kezdődik.

CÍMKÉK hal