fbpx

Az idén 2-3 százalékkal növekedhet a haltermelés Magyarországon

Írta: - 2014 április 17.

Az idén 2-3 százalékkal növekedhet a haltermelés MagyarországonBudapest, 2014. április 16., szerda (MTI) – Az idén 2-3 százalékkal növekedhet a haltermelés Magyarországon, ami a múlt évben 23 000 tonnát tett ki – mondta Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. elnök-vezérigazgatója szerdán Budapesten az MTI-nek egy szakmai háttérbeszélgetésen.

A vezérigazgató hozzátette: a haltermelés növekedésének feltétele, hogy az időjárás kedvező legyen, és a takarmányárak se emelkedjenek jelentős mértékben. A termelők rendelkezésére áll a termelés növeléséhez szükséges jó minőségű kétnyaras halállomány.

Tájékoztatott arról is: az elmúlt uniós költségvetési időszakban – 2007-2013 között – a Halászati Operatív Programból (HOP) rendelkezésre álló 13 milliárd forintot maradéktalanul felhasználta az ágazat a magyar halgazdaság megújítására.

Az operatív program utolsó forráselemére, az innovációs és a marketing területre most írták ki a pályázatokat, amelyek forrásösszege mintegy 1,5 milliárd forint – mondta.

A halászat fejlesztésére rendelkezésre álló forrás a mostani költségvetési időszakban – 2014-2020 között – 5 százalékkal emelkedik, tette hozzá a vezérigazgató.

Lévai Ferenc megjegyezte: Magyarországon húsvétkor is jellemző a halfogyasztás növekedése, az átlagos heti halvásárlás az ünnepet megelőző két hétben általában megduplázódik. Magyarországon az emberek átlagosan évente három-négy kilogramm halat fogyasztanak, de vannak olyan térségek, ahol akár a 30 kilogramm is elfogy, mint például Baja környéke.

Magyarország ugyanakkor a halfogyasztásban még jelentősen elmarad az unió átlagától, az EU-ban az átlag 20-22 kilogramm, de ebből csak 10-15 százalék édesvízi, míg Magyarországon 50 százalék feletti az édesvízi hal aránya a fogyasztásban.

Annak érdekében, hogy a halgazdaságok működését az emberek és a tágabb szakma is minél jobban megismerhesse, az ágazat képviselteti magát a jövő héten – április 25-27. között – megrendezendő Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok nemzetközi szakkiállításon – mondta az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója.

MTI 2014. április 16.