fbpx

2020 után jön a gazdabarát KAP?

Írta: Kohout Zoltán - 2018 február 01.

A jelenleginél sokkal inkább gazdabarát KAP-rendszert akar Magyarország, amely akár az EU-nak fizetett hozzájárulás emelésére is kész annak érdekében, hogy hagyományos szakpolitikák, így a KAP forrásainak megtartása érvényesüljön a 2020 utáni EU-költségvetési időszakban. Így készül hazánk és a Visegrádi Négyek a márciusi brüsszeli tárgyalásokra, ahol igyekszik elejét venni annak, hogy a nyugat-európai gazdák versenyelőnyhöz jussanak.

A Négyek és Horvátország egy célra tart

Magyarország gazdabarát, és a jelenleginél jóval egyszerűbb Közös Agrárpolitika (KAP) elfogadását szorgalmazza az uniós szintű tárgyalásokon, összhangban a Visegrádi Négyek és Horvátország mezőgazdasági minisztereinek január 25-én, Budapesten elfogadott nyilatkozatával – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülés hétfői tárgyalását követően Brüsszelben.

Hazánk elutasítja az egyenlőtlen versenyt

Az Európai Bizottság a március 19-ei Tanácsülésen készül arra, hogy elfogadja a KAP 2020 utáni irányait. A magyar delegációt vezető Fazekas Sándor kiemelt kérdésnek nevezte, hogy az unió következő költségvetésében, a Többéves Pénzügyi Keretben mekkora összeg áll majd rendelkezésre a KAP finanszírozására. Magyarország a hagyományos politikák, így a KAP forrásainak megtartásában érdekelt, ennek érdekében hajlandó uniós költségvetési hozzájárulását növelni. – Elutasítjuk a nemzeti társfinanszírozás KAP I. pillérében történő bevezetését – hangsúlyozta a magyar agrárminiszter, aki szerint ezzel a gazdagabb nyugat-európai országok több pénzt tudnak juttatni gazdáiknak, és a közös költségvetéshez történő hozzájárulásuk mértéke is csökkenne, és indokolatlan versenyelőnyt jelentene a nyugat-európai gazdáknak. Fazekas Sándor ugyanakkor lát esélyt arra, hogy jelentősen egyszerűsödjön a támogatási rendszer.

Kohout Zoltán (forrás: kormany.hu)

CÍMKÉK KAPmagyarország