fbpx

30 ezer tonna istállótrágya a házi feladat

Írta: Szerkesztőség - 2015 január 09.
  • A hazai állattenyésztési statisztikát meghazudtoló tehenészetet és sertéstelepet tartanak fent, amihez a takarmány nagy részét is maguk állítják elő. Feltételezem, ez a gazdasági méret rakodógépből is nagyobb gépparkot igényel.

Nem feltétlen, ez is nézőpont kérdése. Az évi 30.000 hízókibocsátású, 1.300 kocás sertéstelepünk és az 1.700-as szarvasmarhatelepünk összesen valóban jelentős feladatot ad a kollégáknak és ezeknek a gépeknek is. Ha csak a trágyát nézzük – már pedig ez adja a feladatok többségét egy állattartó telep rakodóinak -, akkor évente 30.000 tonna istállótrágyát kell megmozgatniuk. Többször ráadásul, a feldepózásnál, a kihordásnál, a szántóföldi lerakásnál, de még a szórás előtti újrarakodásnál is meg kell ezzel a mennyiséggel dolgozniuk. Az állattenyésztés ezzel jár, ráadásul mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a takarmányunk egy részét is magunk termeljük. A 2.400 hektáros területünkből így 450 hektár rét-legelő, de ide sorolhatnám a 230 hektáros lucerna vagy a 100 hektáros olaszperje földjeinket is, a 900 hektáros kukoricatáblát, és így tovább. A gépparkunknak tehát nélkülözhetetlen tagjai a rakodók, de nem gondolom, hogy jó logisztikai szervezés mellett ebből sok kell, 3 gép szerintem már optimálisan kiszolgál ekkora gazdaságot.

  • A legfrissebb ?családtag? ebben a gépparkban ez a teleszkópos Bobcat TL 470 HF. Tudja, hogy kategóriájában a leggyorsabbnak tartják ezt a gépet?

A Deutz motor láttán elképzelhetőnek tartom, bár fontos a sebesség a munkánkban, de ebből a szempontból még nem teszteltük. Viszont ez év májusában vásároltuk, és azóta 1.800 üzemórát már ?belehajtottak? a kollégáim, tehát ha nem is a sebességet, de a teljesítményét, strapabíróképességét már kihasználtuk. Az adatlapja szerint 7 méteres emelési magasság mellett 3,5 tonna teherbírásra képes, ezt lassan mi is tudjuk bizonyítani, mivel a telepi munkákon túl a szenázs, szilázs betakarítással járó rakodó munkákban és az évi 1.000 tonna műtrágya le- és felrakodásában is ez a gép dolgozik a legtöbbet.

Mit tud?

A 125 lóerős Deutz motorhoz optimalizált 190 l/perc hidraulika folyadékszállítási képességgel bíró axiál dugattyús szivattyú jár, de alapfelszereltségben tartalmazza a háromféle kormányzási lehetőséget, a körpanorámás vezető fülkét, a vonófejet és a hátsó elektromos kiépítést. Ha teljesen felettünk van a szerszám, akkor sem takarja el oszlop, a vezetőfülkéből teljesen belátható. A felszereltségek közé tartozhat még a visszafordítható ventillátorlapát, a klíma, a hidraulikus szerszámcserélő és a légfék is, amellyel akár 12 tonnát is vontathat a gép. A TL 470 HF teljesen hidrosztatikus erőátviteli rendszerrel van ellátva. Az irányváltás és a gémműveletek egy kézzel a joystickról vezérelhetőek, ami a kormány mellől került fel a fejlesztés során. Természetesen ez a Bobcat is felszerelhető igény szerinti adapterekkel.

  • Minden Bobcat gépre 3 év, ill. 4000 üzemóra gyári garancia vonatkozik, ezt azért még ilyen feszített tempó mellett sem lehet ennyi idő alatt túllépni. Milyen tapasztalatokról számolt be a kezelő a fél év alatt?

A mögöttünk álló félév azért tesztüzemnek kiváló volt, sajnos. Ez a rengeteg csapadék feladta a leckét gépnek, embernek egyaránt. Nehéz terepen, sárban és trágyalében is el kell végezni a munkát, mert az idén a jobb időre várni hiába való lett volna. Egyszer kellett csak egy hidraulikacsövet cserélnünk ez idő alatt. Működik, ennyi, és ez a lényeg.

  • Elégedettnek tűnik, de meg kell mondanom, nemcsak Bobcat gépek sorakoznak itt a telepen. Mi alapján választotta most ezt a márkát?

Voltak itt már korábban is Bobcat gépek, 7-8 évvel ezelőtt. Majd a kíváncsiság és a piaci kínálat csak kipróbáltatott velem más márkákat is, de ebben az évben – épp a tapasztalatok alapján, és az árakat nézve is – visszatértem a Bobcat márkához. Sőt, azóta a forgalmazótól (DM-Ker Kft.) kipróbálásra kaptunk két csúszókerekes rakodót is, a teszt, a munka pedig nagyon jól sikerült az olaszperje betakarítási szezon kellős közepében, tehát a következő „családtagot” is kiválasztottuk már.