fbpx

5,2 milliárdot kaptak az érintetett termelők visszatérítés címén

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 11.

Szerdáig teljesítette a Magyar Államkincstár a krízistartalék fel nem használt részének visszafizetését valamennyi érintett mezőgazdasági termelőnek. Ennek keretében 71 ezer gazdálkodó, összesen 5,2 milliárd forinthoz jutott.

A pandémia miatt kiemelkedő jelentősége van a kifizetésnek, ugyanis hozzájárulhat az agrártermelők pénzügyi helyzetének javításához és likviditásuk megőrzéséhez.

 

 

Krízistartalék

A 2014-2020 közötti időszakra szóló többéves uniós költségvetési keret tervezésekor döntés született arról, hogy a mezőgazdasági termelést, vagy értékesítést érintő súlyos válságok kezelésére uniós szintű tartalékot kell létrehozni (krízistartalék). A többletforrást az Európai Unió a közvetlen támogatások egy részének visszatartásával képzi minden évben.

Az uniós döntés értelmében amennyiben ezt a tartalékot a pénzügyi év végéig nem használják fel válságkezelésre, úgy a termelők részére azt október 15-ig vissza kell fizetni.

 

Egy héttel előbb

A 71 484 termelőt érintő, 5,23 milliárd forint kifizetését a MÁK a kötelező határidő előtt egy héttel, 2020. október 7-én teljesítette. – tájékoztatta szerkesztőségünket az illetékes minisztérium.