fbpx

Most siessen! Nyílik a 80 milliárdos kárenyhítési kassza

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 25.

Állattenyésztőknek és kertészeteknek érdemes résen lenniük: 80 milliárd forintos beruházási támogatási alapot nyit a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére az Agrárminisztérium. Tényleg nem árt gyorsan lépni: hamar elfogyhatnak a megszerezhető források.

 

 

Októberben indul, de készülni kell

Mint már beszámoltunk róla, a VP2-4.1.1.-20 – Állattartó telepek fejlesztésének támogatása és a VP2-4.1.3-20 – Kertészeti üzemek korszerűsítése jogcímek közelmúltbeli kihirdetése az állattartók és kertészettel foglalkozó gazdák korszerűsítési, fejlesztési céljainak megvalósítását segíti. A két kiírás együttes összege 80 milliárd forint, amelyből az állattartók 50 milliárd, a kertészetek 30 milliárd forinttal részesedhetnek. A kérelembenyújtási időszak októberben indul, de az előkészületeket, az üzleti és pénzügyi tervek összeállítását, a költségvetés készítését máris érdemes elkezdeni. (Részletek itt és itt!)

 

 

Sarkalatos információk

Torgyik Tímea jogász-pályázati szakértő az agrarszektor.hu-nak kifejtette: ajánlott az első értékelési szakaszban (10.01-11.02.) benyújtani a kérelmeket, s ehhez mielőbb építészeti-műszaki tervdokumentáció, a MÁK építési normagyűjteménye (ÉNGY) alapján összeállított részletes és tervrajzok, metszetek alapján készített költségvetés szükséges, amely az egész beruházás technológiai igényeit figyelembe veszi. Kiemelt jelentőségű, hogy a gazdálkodók tapasztalt, az építési hatóság helyi előírásait és a pályázati szempontokat is gyakorlatból jól ismerő szakembert kérjenek fel a munka elvégzésére. Mindez nemcsak a pályázat és bírálat alatt, hanem a megvalósítás, az elszámolási folyamatok és az ellenőrző hatóságok szemszögéből is sarkalatos pontja lehet a projekteknek. Ami nem található meg az ÉNGY-ben, illetve gépbeszerzés kategóriába esik, arra 3 darab árajánlat benyújtása szükséges – tette hozzá a szakértő. Ha egyedi gyártású, kizárólagos forgalmazótól szerezhető be az eszköz, akkor 1 darab kizárólagos árajánlat elegendő. Az árajánlatadók esetén fontos, hogy egymástól függetlenek legyenek, érvényes tevékenységi körrel rendelkezzenek az ajánlat kiadásakor és a támogatói okirat megérkezéséig. Rendszeres hiba, hogy az ajánlatok tartalmi elemei hiányosak, nem megfelelőek. Ezekre is kiemelt figyelmet kell fordítani, mert egyszeri hiánypótlási lehetőség van.

 

 

Elfogyhat a keret

Sietni azért is érdemes, mert bár a második értékelési szakasz 2021. január 4. és február 1. között lesz, nem biztos, hogy erre az időszakra elegendő forrás marad a később pályázó gazdáknak. Igaz, ha az irányító hatóság tapasztalja a vártat meghaladó igényt a beruházásokra, és szükség van forrásátcsoportosításra, akkor megteszi a kívánt lépéseket.