fbpx

65 kg élelmiszert dobtál ki

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 12.

Egy magyar állampolgár átlagosan egy évben 65 kg élelmiszert dob a szemétbe. Az utóbbi három évet vizsgálva ez csökkent, a korábbi adat 68 kg/fő/év volt. Ennek ellenére az Agrárminisztérium kampányt indított annak érdekében, hogy továbbra is leszálló ágban legyen ez a görbe.

Az Élelmezési Világnap alkalmából meghirdetett iskolai kisfilm-pályázat végére ért, a pandémia miatt online díjátadó ünnepségen hirdették ki a nyerteseket.

 

Egy mozdulattal többszörös kár

Bagdán Boglárka, az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a fel nem használt élelmiszerrel a fogyasztó:

  • a termék árát dobja ki az ablakon;
  • az élelmiszer előállítása során elégetett energia is füstbe megy;
  • a hulladék elszállításának és kezelésének költségét növeli.

Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy Magyarországon bőven van és lesz is elegendő élelmiszer. Senkinek nem kell felhalmoznia olyan mennyiségeket, amelyeket aztán esetleg nem használ fel és szemétbe kerülnek. Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem a tudatos vásárolással kezdődik. Ezzel is támogathatjuk a hazai termelőket, amelyekkel magyar munkahelyeket védünk meg.

 

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felmérése szerint az elmúlt három évben 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége. A javuló tendencia ellenére még mindig tetemes mennyiséget dobunk ki. A további eredmények eléréséhez szemléletformáló kampányok is kellenek.

A minisztérium felhívására 13 agrárszakiskola pályázott kisfilmmel, amelyek között akadt „híradós tudósítás”, „játékfilm” és ismeretterjesztő klip egyaránt. A NÉBIH, FAO, és az Agrárminisztérium munkatársaiból álló szakmai zsűri pontozta a videókat megadott szempontok alapján.

 

A pályázat díjazottjai:

  1. az Alföldi ASzC Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiuma (kisfilm);
  2. az Alföldi ASzC Bársony István Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiuma (kisfilm);
  3. az Északi ASzC Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiuma (kisfilm).

A közönségszavazáson a Közép-Magyarországi ASzC Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium bizonyult a legjobbnak (rövidfilmjük).