fbpx
961308

A 180.000 malac története

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 18.
2014. október 3-a jelentős mérföldkővé vált a Claessens Group sertéstenyésztéssel foglalkozó vállalata, az Agrár Kft. életében. A Kisbaráti-puszta telepén tartott átadó ünnepség zárta le azt a 2012 áprilisában kezdődött beruházást, melyet saját forrásból és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) társfinanszírozásával valósított meg a vállalat. 1.703.000 000 Ft-ot fektettek be a Kisbaráti sertésistállók férőhelyeinek bővítésébe (2000-ről 5000-re nőtt), valamint tenyészkoca bővítés és új gépek vásárlásába közel 600 millió Ft-ot invesztáltak, így az Agrár Kft. két telepén lévő kocaállománya eléri a 6000 db-ot. A beruházásnak köszönhetően évente kb. 180.000 malacot képesek majd gondozni.

 

Classens Peter ügyvezető igazgatóA testvérek elköteleződése

A Claessens Group története 1995-ben kezdődött a Dél-Somogyi Állami Gazdaság utódcégének megvásárlásával. A belga származású tulajdonosok családjában hagyománynak számított a gazdálkodás, amely tevékenységet hazánkban is folytatva létrehozták Somogy megye legnagyobb állattartó vállalatát. A vállalatcsoport vezetője, Claessens Peter 2010 óta magyar állampolgár, és azóta a Claessens család többi tagja is elnyerte az állampolgárságot.
A Claessens Group sertés- és szarvasmarha állományával Somogy megye legnagyobb állattartója. A cégcsoporton belül az Agrár Kft. foglalkozik sertéstenyésztéssel és kantelep üzemeltetéssel, míg a Claessens Kft. szarvasmarha tenyésztéssel. Növénytermesztés kizárólag a saját állatállomány ellátására történik. A vállalatcsoport központja Somogyszob, Nagybaráti-pusztán található.
Az állatok tartása a legszigorúbb Európai Uniós normáknak megfelelően, a legmodernebb technológiával felszerelt körülmények között zajlik. Az állomány ellátását több évtizedes, többek között külföldi szakmai tapasztalattal rendelkező kiváló szakemberek felügyelik.
A magyar tulajdonú cégcsoport Nagyatád és környéke egyik legnagyobb foglalkoztatója, közel 200 embernek biztosít munkát. Az elmúlt évben 237 millió Ft adót fizetett be az államkasszába, valamint társadalmi felelősségvállalás keretében 25 millió Ft-ot fordított támogatásokra.

A malacok

A telepen tartott állatok Somogy megye sertésállományának több mint 50%-át teszik ki. A baráti telepeken gondozott jószágok 70%-át magyar gazdáknak adják el továbbhízlalási céllal, 10%-át pedig külföldön értékesítik. A fennmaradó 20%-ot tenyészkocának vagy hízónak nevelik fel. A vállalatnál a sertésállomány bővítése csak saját előállítással történik, amelyhez a tavaly átadott kantelep által biztosított világszínvonalú genetikát is felhasználják.
Az állatok életterének kivitelezése a korábbiakhoz hasonlóan, a legmodernebb környezetkímélő technológiák alkalmazásával történt, amelyek megfelelnek a legmagasabb energiahatékonysági és legszigorúbb állatjóléti elvárásoknak. Az istállókban a nyári és téli optimális hőmérséklet eléréséhez a talajvíz hőjéből származó energiát használják fel. Az újszülött malacok által igényelt meleget a hagyományos infralámpás megoldás mellett padlófűtéssel biztosítják. Egyedi technológia a kocák számára kialakított liftes pihenőhely, amely a pár napos, még kevésbé fürge malacok védelmét szolgálja. Ez egy szenzorokkal ellátott emelő, amely automatikusan 15 cm magasságba emeli a kocát, amikor feláll, ezzel biztosítva a malacok épségét, szabad mozgását.

A technológia

Az eseményen Claessens Peter, az Agrár Kft. ügyvezető igazgatója többször kiemelte, hogy sikereik eléréséhez környezetük támogatására is szükség volt. Bízik benne, hogy a modern, környezet- és energia hatékony technológia segítségével a malacok jobb körülmények között élhetnek a telepen, és a mai követelményeknek megfelelő technológia kellően támogatja majd a Claessens Group gazdaságosabb működését.
Aki nem hiszi, hogy létezik még ilyen siker, járjon utána a www.agraragazat.hu vagy a www.claessens-group.eu honlapon!
A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.