Nem biztos, hogy sokáig így lesz, veszélyben a banánültetvények: a fekete sigatoka gomba pusztítja a növényeket világszerte, hiába fejlesztik a kezeléshez használható szereket, a gomba folyamatosan alkalmazkodik az új megelőző módszerekhez.
A banán szinte minden élelmiszerüzletben megtalálható (Fotó: Pixabay)
Most a banán áll vesztésre
A banán esetében ezt a gombabetegséget először Latin-Amerikában azonosították nagy mennyiségben, a világ más tájain is megtalálható: a Karib-térségben; Ázsia és Afrika banántermelő területein. Bár már 2006-ban felhívták erre a betegségre a figyelmet, azóta végleges, megnyugtató megoldás nem született.
A kutatók kimutatták, hogy a gomba gyorsan változik, az alkalmazott peszticid alapú vegyszerekkel szemben rövid időn belül rezisztens lesz.
A Cavendish banán – ez teszi ki a globális termelés több mint 50 százalékát, illetve az export gyümölcs 95 százalékát – nagyon érzékeny a sigatoka gombára, a cserje 30 éves élettartalma drasztikusan csökken 2-4 évre.
Alternatív betegségmegelőzési módszer lesz a járható út
Nagyszámú banánfajtát ismerünk, és a különböző területeken több fajtát termeszt az emberiség, de genetikai szempontból nincs lényeges eltérés. A legtöbb országban a banántermelés az intenzív védekezésen múlik, melyek során gombaölő szereket alkalmaznak heti rendszerességgel. Azonban az említett károkozó gyorsan mutálódik, így a vegyszeres kezelések egy idő után eredménytelenek.
A kutatást végző szakemberek feltérképezték a gomba összes formáját és azok földrajzi eloszlását is. Kimutatták, hogy minden azonosított mutáció összefüggésben áll az alkalmazott szerekekl szembeni érzékenység csökkenésével.
Ezért a tudósok szerint új banánfajták kifejlesztésével lehetne a problémát megoldani.
A trópusokon több mint 400 millió ember elsődleges táplálékforrása a banán (Fotó: Pixabay)
A banán a világ legnépszerűbb gyümölcsei közé tartozik
A trópusokon több mint 400 millió ember elsődleges táplálékforrása a banán. Ott nemcsak egész gyümölcsként fogyasztják, hanem az étrendben számos más formában is be lett illesztve (feldolgozott formában).
Hazánkban is sokszor olcsóbb a banán, mint az itthon termesztett gyümölcsök.
A riasztó adatok a globális banántermesztés fenntarthatóságának újragondolását teszik szükségessé. Ez elkerülhetetlen az élelmezés miatt is, de az ágazatban termelőként és munkásként résztvevők érdekében is szükséges.
Forrás: FoodIngredient1st