Eredmények:
A tehenenkénti tejhozam nőtt a pufferanyag hozzáadásával: 27,6 literről (kontroll) 29,1 literre (szódabikarbóna), illetve 31,8 literre (Acid Buf) nőtt.
A tejfehérje és –zsír százalékok szintén javultak a kontrollhoz képest az Acid Buf, illetve a szódabikarbóna használatával.
A bendő pH alapján a tehenek nagyon savasak voltak a kontroll étrend adása idején, ugyanakkor a pufferanyagok hozzáadása megkönnyebbülést eredményezett számukra.
A kontroll étrend eredményeként a bendő pH-értéke 14 órán keresztül maradt 5,5 alatt a nap folyamán, összehasonlítva a szódabikarbóna által eredményezett 7,5 órával és az Acid Buf alkalmazása során tapasztalt 3,5 órával.
Következtetések:
Az ebben a kísérletben használt kontroll étrend savproblémákhoz vezetett a teheneknél, amit a bendő pufferanyagok hozzáadása enyhített.
Az Acid Buf magasabb bendő pH-t és nagyobb tejtermelést eredményezett, mint a szódabikarbóna hozzáadása, annak ellenére, hogy csak feleakkora koncentrációban alkalmazták.
A kísérlet tejtermelésre vonatkozó eredményei:
|
Forrás: Stellenbosch Egyetem, Dél-Afrika (2006)
NOACK Magyarország Kft.
Budaörsi út 131/B fsz. 1-2.
1118 Budapest
Tel.: +36 1 246 6527, + 36 1 246 6697
Fax: +36 1 246 6930
Mobil :+36 30 6706797