fbpx

Átadták az első kiváló minőségű sertéshús védjegyeket

Írta: - 2014 április 22.

Derecske, 2014. április 17., csütörtök (MTI) – Négy hazai sertéstenyésztő, illetve húsfeldolgozó gazdaság kapta meg elsőként a kiváló minőségű sertéshús védjegyet: a használatáról szóló tanúsítványt csütörtökön Derecskén adta át Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke és Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

Átadták az első kiváló minőségű sertéshús védjegyeket Derecske, 2014. április 17. Egy sertés a Bold Agro Kft. telephelyén Derecskén 2014. április 17-én. Négy hazai sertéstenyésztő, illetve húsfeldolgozó gazdaság kapta meg elsőként a kiváló minőségű sertéshús védjegyet a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Átadták az első kiváló minőségű sertéshús védjegyeket

Derecske, 2014. április 17. Egy sertés a Bold Agro Kft. telephelyén Derecskén 2014. április 17-én. Négy hazai sertéstenyésztő, illetve húsfeldolgozó gazdaság kapta meg elsőként a kiváló minőségű sertéshús védjegyet a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Czerván György szerint a védjegy jelentős mértékben hozzájárulhat mind a hazai, mind a külföldi fogyasztók bizalmának növeléséhez.

Segíthet a tanúsítvány abban is, hogy a jelenlegi fejenként 25 kilogrammos hazai éves sertéshúsfogyasztást növelni tudjuk – tette hozzá az államtitkár.

Czerván György Derecskén is felidézte a sertéságazati stratégia legfontosabb célkitűzését, miszerint néhány év alatt meg akarják duplázni a jelenlegi 3 milliós sertésszámot.

Németh Antal, az MTI érdeklődésére elmondta: a kiváló minőségű sertéshús védjegy használatának szigorú feltételei vannak. Pályázni a terméktanács honlapján lehet a cím elnyerésére. Legközelebb május 8-án bírálják el az eddig beérkezett pályázatokat.

Átadták az első kiváló minőségű sertéshús védjegyeket Derecske, 2014. április 17. Szabó Imre ügyvezető igazgató (b) a Bold Agro Kft. képviseletében átveszi a kiváló minőségű sertéshús védjegy használatról szóló tanúsítványt a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkárától, Czerván Györgytől Derecskén 2014. április 17-én. Négy hazai sertéstenyésztő, illetve húsfeldolgozó gazdaság kapta meg elsőként a kiváló minőségű sertéshús védjegyet. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Átadták az első kiváló minőségű sertéshús védjegyeket

Derecske, 2014. április 17. Szabó Imre ügyvezető igazgató (b) a Bold Agro Kft. képviseletében átveszi a kiváló minőségű sertéshús védjegy használatról szóló tanúsítványt a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkárától, Czerván Györgytől Derecskén 2014. április 17-én. Négy hazai sertéstenyésztő, illetve húsfeldolgozó gazdaság kapta meg elsőként a kiváló minőségű sertéshús védjegyet. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Elsőként Szabó Imre, a derecskei Bold Argo Kft. tulajdonos ügyvezetője vette át a tanúsítványt. Az MTI érdeklődésére elmondta: 2200 kocájuk van, 33,4 százalékos egy kocától az éves malacszaporulat, 65 ezer hízót vágnak le évente, sertéságazatuk éves árbevétele 3,5 milliárd forint.

A másik védjegytulajdonos, a nádudvari Hage Zrt. elnöke, Kovács Lajos kifejtette: cégcsoportjuk 230 ezer hízót nevel egy évben, árbevételük eléri a 30 milliárd forintot.

A feldolgozással foglalkozó debreceni Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezetője, Papp István közölte: 120 ezer sertést dolgoznak fel évente, árbevételük 6 milliárd forint. Pályázati források felhasználásával feldolgozó-kapacitásukat 250-300 ezer sertésre kívánják növelni.

A védjegy-használatot szintén elnyert Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.-nél 1200 kocát tartanak, s 25-30 ezer hízót nevelnek, illetve dolgoznak fel egy évben. A sertésből származó árbevételük egymilliárd forint – mondta el az MTI-nek Osvay György elnök-vezérigazgató.

Sertéshús kivitel és behozatal, 2004-2010 kivitel, behozatal (ezer tonna)

A sertésállomány alakulása Magyarországon, 2000-2013 sertésállomány; ezer darab; 2000-2013

Sertéshúsfogyasztás Magyarországon, 2002 -2012 A háztartások egy főre jutó évi sertéshús fogyasztása, kg

MTI 2014. április 17.