fbpx

A borágazat fejlesztése is fontos annak érdekében, hogy a jövőben is kiváló minőségi bort tehessünk az asztalra

Írta: Csomor Zsolt - 2018 október 01.

Az ágazat jövője szempontjából a szőlőültetvények telepítését a Kormány stratégiai fontosságúnak tartja, hiszen kiváló minőségi bor csak magas minőségű szőlőből készíthető, mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a nemesnádudvari Újbor ünnepén.

Az első nemesnádudvari Újbor ünnepet 1987-ben rendezték meg a Neibsheimből érkező vendégek fogadására, Szent Mihály napjához kötődően. Az ünnep népszerűsége fokozatosan nőtt, s napjainkra a település egyik legnagyobb eseményévé nőtte ki magát.

Zsigó Róbert köszöntőjében elmondta, hogy ünnepeljük a tisztességgel elvégzett munkát és azokat, akik az egész évben azért dolgoznak, hogy legyen mit szüretelni és a poharunkba tölteni.

Mint mondta, a szőlőtermesztés és a borkultúra ápolásával a település a Hajós-Bajai Borvidék egyik meghatározó pincefalujává vált több mint 700 pince és présház kialakulásával.

Az Agrárminisztérium a jövőben is fontosnak tartja a szőlőültetvények korszerűsítését, ennek érdekében 2020-ig 45 millió eurós keretre pályázhatnak az érintettek ezen a jogcímen 2018 februárjától. Az eddig beérkezett 1189 darab kérelemből 1019 egyéni tervet hagytak jóvá, ennek eredményeként 2192 hektár szőlőültetvény megújítása kezdődhet meg 23,9 millió euró támogatás igénybevételével.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy lehetőség nyílik új szőlőültetvény telepítésére is, amelynek támogatási keretét a vidékfejlesztési források jelentik. Az új ültetvények létesítésére 4 milliárd forintot különített el a tárca a vidékfejlesztési forrásokon belül.

Összeállította:
Csomor Zsolt