fbpx

A fajtaválasztástól a deszikkálásig

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 10.

Az elhúzódó tél, majd a hetente változó évszakok a repcét (is) megviselték, a megcsappant létszámú repcetermesztőknek pedig újabb tanúságokat okoztak. Többségében kevesebb elágazású, jobb tápanyagellátás esetén pedig megrepedt szárú, fénybogárban „gazdag” repcenövények várják az idei betakarítást.

A szezon növényvédelmi és termesztéstechnológiai tapasztalataira alapozva tartotta meg Balatonlelle-Rádpusztán szaktanácsadó rendezvényét a Chemtura AgroSolutions hazai képviselete.

 

Z:\Fényképek\2013.05.16. Chemtura\Chemtura - Rapool - Yara Regionális szakmai rendezvény, 2013.05.16. Balatonlelle

 

Ez egy bizalmi viszony

„A repce olyan, mint egy jó házastárs, bánjunk vele odafigyeléssel, és hosszú távon megfogja hálálni” – kezdte szemléletes hasonlattal a Chemtura kínálatának részletes bemutatását Vados Csaba kelet-dunántúli területi képviselő.

 

Karis 10 CS

A 10%-os lambda-cihalotrin hatóanyagú, kontakt hatású piretroid már mikrokapszulázott formulájú, a kétrétegű (belül olaj, kívül polimer) kapszula hosszabb és egyenletesebb hatásspektrumot biztosít.

Épp ezért a poloskák és levéltetvek mellett kalászosokban az elhúzódó rajzású vetésfehérítő ellen is eredményes max. 3-szor alkalmazva, repcében a repcedarázs álhernyója és földibolhák ellen ősszel, majd ormányos, levéltetű és fénybogár ellen tavasszal, max. 4-szer kijuttatva.

 

Elastiq és Elastiq Ultra

A pergési veszteség akár 50-70%-os csökkenése is várható a szintetikus (latex) alapú érésgyorsítótól.

A féligáteresztő membrán burkolat kb. 30 napon át védi a növényt a külső hatásoktól, napszaktól, napfénytől függetlenül, anélkül, hogy károsan befolyásolná a vízleadó képességet vagy a későbbi olajtartalmat.

A 20 hektáros csomagban forgalmazott, repcén kívül borsóban, szójában, napraforgóban is engedélyezett, már ismert hatásfokozó továbbfejlesztett (Ultra) változata fagyálló és baktericid adalékot is tartalmaz, javasolt dózisa viszont elődjével megegyezik.

 

Silwet Star

A Silvet L-77 néven már bizonyított tapadásfokozó továbbfejlesztett (már nem habzó) változata, egyedülállóan csökkenti a folyadékok felületi feszültségét, így többszörösére növeli a folyadék szétterülését a növény felületén.

A kezelésünk hatékonyabb lesz, hiszen a permetlé még a gázcserenyílásokba is behatolhat ami kalászosokban még a fuzárium fertőzöttség lehetőségét is csökkenti).

 

Retro R deszikkáló szer

A diquat-dibromid hatóanyagú állományszárító a repcén túl borsóban, napraforgóban is engedélyezett, deszikkáló szerepe mellett a gyomokat is elpusztítja.

A betakarítás tervezett időpontja előtt 1 héttel alkalmazott állományszárító a kijuttatás után 15-30 perccel már nem mosódik le a növényről. (A készítmény Elastiq-kal is kombinálható, így nem nedvesedik vissza a tányér és a kaszat – minimális lesz a pergési veszteség.)

 

Pantera 40 EC

A szuperszelektív egyszikű gyomirtó szer a „közellenségnek” számító nád, csillagpázsit és parlagecsetpázsit ellen is eredményes, csak más-más dózisban.

Az egynyári egyszikűek ellen 0,8-1,5 l/ha, az évelő egyszikűek ellen pedig 1,0-3,5 l/ha dózis javasolt (ezen belül is tarack ellen 2-, nád ellen viszont 3,5 l/ha lesz eredményes).

Az idei szezonban új ellenségek (pl. átoktüske és mandulapalka) ellen is sikeresen alkalmazták a környékbeli termelők.

Chemtura a térképen

A történet 1830-ban kezdődött, a mai Chemtura AgroSolutionsTM 2005-ben jött létre.

A mai hat divízió között találunk autóipari, sőt műanyagipari beszállítót is, a számunkra legfontosabb a mezőgazdasági, növényvédelmi ágazat mellett – foglalta össze Jacek Zawadzki, a közép-európai értékesítésért felelős marketing manager.

A Chemtura globális fejlesztő munkája Amerikában, Ausztráliában, Európában, Közel-Kelet Ázsiában, sőt Afrikában is jelen van, amiből a csávázószerek fejlesztésének és értékesítésének sikere jelenleg a legszembetűnőbb.

A hazai kereskedők és közvetve a termelők rendelkezésére álló csapat ma már Franciaország, Oroszország és Lengyelország után a 4. legsikeresebb Chemtura képviselet Európában.

Véglesi János fióktelep-vezető a bevezetés előtt álló szerek összetételéről, tartamhatásáról és a közeljövőben várható fejlesztési és engedélyezési eredményekről adott tájékoztatást a növényvédelmi szaktanácsadóknak és kereskedőknek

X-Change vízkondícionáló

A permetezéshez használt víz kation-tartalma (keménysége) befolyásolja a munkánk eredményességét, főleg, ha nagy vízmennyiséggel (ill. kis dózisban) juttatjuk ki a gyomirtó szert.

Gyomirtásnál az X-Change kondícionáló használatával nem képződik kelát, rovar- és gombaölő permetezéskor pedig pH beállítással a lúgos hidrolízist akadályozza meg, tehát a teljes szermennyiség hasznosulni fog.

A repce termesztéstechnológiájának minél szélesebb bemutatása érdekében repce hibridekről és tápanyag ellátási feladatokról is kaptunk tájékoztatót a rendezvény vendégelőadóitól.

A Rapool repce hibrid kínálata mellett a gyökértömeg és tőszám összefüggésekre valamint az optimális vetésidő kiválasztásának a szempontjaira is felhívta figyelmünket Virág Attila, a RAPOOL Hungária Kft. Somogy és Zala megyei területi képviselője.

A szükségesnél alacsonyabb tápanyagellátással ellentétben épp a magas N hatóanyag-tartalom vagy az alacsony kén- és a bór szint jelenti a legnagyobb problémát – ennek részleteit már Benedek Szilvesztertől, a Yara Hungária Kft. dél-dunántúli szaktanácsadójától hallhattuk a szakmai nap záró előadásában.